Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Defensie steekt komende jaren 40 miljoen in ICT

17 september 2014 - 08:57ActueelCloud & InfrastructuurMinisterie van Defensie

Het ministerie van Defensie steekt tot en met 2017 veertig miljoen euro in de vervanging van de infrastructuur voor informatievoorziening en ict (IV/ICT). De huidige knelpunten zijn zo groot, dat fasegewijs de hele bestaande structuur op de schop moet. Dit blijkt uit een brief die minister Hennis tegelijk met haar nieuwe begroting naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De veertig miljoen euro wordt vooral gestoken in nieuwe computers en andere faciliteiten.

Hennis baseert zich op onderzoek dat ze heeft laten doen naar de staat van de IV/ICT. Conclusie is dat snel maatregelen nodig zijn. De ict-infrastructuur valt te snel uit. Ook het sourcingstraject is aan een herijking toe. De besturing dient te worden herzien. Tevens is het erp-systeem dat in de basis volgend jaar klaar moet zijn, gebaat bij een goede werking van de infrastructuur.

Defensie kampt al geruime tijd met een gebrek aan voldoende gekwalificeerd ict-personeel. De datacentra worden bovendien regelmatig door storingen geplaagd, terwijl de opslagcapaciteit voor data ontoereikend is. Ook ontbreekt het aan een goede samenwerking tussen afdelingen. De schoen wringt ’m des te meer omdat moderne wapensystemen op ict draaien.

SKIA en DCC

Hennis kondigt verder aan te willen investeren in kennisopbouw en technologieontwikkeling. De geactualiseerde Strategie Kennis en Informatieagenda (SKIA), die begin 2015 beschikbaar komt, geeft daar richting aan. Zoals eerder aangekondigd, wordt het Defensie Cyber Commando (DCC) versneld opgericht. Het DCC moet eind volgend jaar operationeel zijn. Werving en opleiding van personeel zijn in volle gang.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Computable.nl
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kabinet besluit in 2014 nog over eID-stelsel

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    Nederland opent deuren voor kennismigranten

    Groei
    ActueelGovernance & Privacy

    Nederland ICT: Ga vol voor digitale economie

    Subsidie
    ActueelGovernance & Privacy

    Kabinet voegt RDA en WBSO mogelijk samen

    Computable.nl
    OpinieGovernance & Privacy

    ICT, het eerste wapensysteem van Defensie

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    Minister: ICT-uitbesteding Defensie gaat door

    9 reacties op “Defensie steekt komende jaren 40 miljoen in ICT”

    1. Nico Viergever schreef:
      17 september 2014 om 10:35

      Strategie Kennis en Informatieagenda (SKIA)? Ik ben benieuwd.

      Login om te reageren
    2. erwin schreef:
      17 september 2014 om 11:31

      Ik werk als IT’er via de detachering voor de overheid en mij verbaast dit niet. De mensen die de knopen doorhakken op IT-gebied zijn zelden experts en zijn te vaak prima in staat om in de requirements voor IT-systemen “moet kunnen tijdreizen” op te nemen als functionele eisen, tegen de adviezen van iedereen die er verstand van heeft in.

      Ik zie er geen heil in dat deze financiering daarin iets gaat veranderen. Daarbij gaan bij mij bij kreten als “Hennis kondigt verder aan te willen investeren in kennisopbouw en technologieontwikkeling” alle alarmbellen af. Dit is namelijk de ambtelijke variant van holle marketingslogan’s.

      Login om te reageren
    3. Nico Verwer schreef:
      17 september 2014 om 11:54

      Fijn dat Computable in de marge al enkele “gerelateerde artikelen” heeft gezet over de ICT mislukkingen bij Defensie en de rest van de overheid. Die 40 miljoen is natuurlijk binnen een mum van tijd op. Het is niets vergeleken bij de SAP-implementatie van 900 miljoen.

      Login om te reageren
    4. Nico Verwer schreef:
      17 september 2014 om 11:56

      @erwin: Als dat tijdreizen werkelijk wordt gerealiseerd kan ik me wel voorstellen dat dat grote voordelen op het slagveld oplevert.

      Login om te reageren
    5. De Hervormer schreef:
      17 september 2014 om 19:44

      De mensen die het volgens de minister niet zo goed deden, zitten allemaal nog veilig op hun stoel, te wachten op een betere baan. Een speciale commissie onder leiding van de HDBV/CIO selecteert op de competenties van het werken in een team. Maar zoals al eerder gemeld, de “governance”, -wie beslist- is niet ingeregeld bij het JIVC. De scheidende directeur van het Vraag en Aanbod Management (VAM) heeft zijn processen nog steeds niet ingericht. Er is geen sprake van een Business- IT alignment. De twee uitvoerende IT afdelingen Operationele en Bestuurlijke IV, zijn zo sterk gereduceerd dat veel kennis en ervaring verloren zijn gegaan. Taken en middelen zijn in onbalans.
      Echter er is geld voldoende in kas, echter door het agentschap, die met een winst-verlies rekening werken (zgn. Baten-Last) worden de IV-ICT middelen met mondjesmaat geleverd. Angst overheerst bij verwerving om het niet fout te doen. Dus geld is niet het probleem, maar het gebrek aan leiderschap.
      Ik zou het verhaal van Diederik Padt beluisteren, dan weten we ook direct waar het probleem zit.
      http://www.youtube.com/watch?v=3eeHYRL2rOE

      Login om te reageren
    6. Johan Duinkerken schreef:
      18 september 2014 om 07:38

      Defensie kan wel tijdreizen, maar dan alleen terug in de tijd.

      Login om te reageren
    7. Peter schreef:
      19 september 2014 om 06:36

      Het verbaast me niet dat Defensie achter loopt met IT investeringen. Ik heb toevallig vorig jaar een rondleiding gekregen op een patrouillebootje van Rijkswaterstaat en dit jaar op een fregat van de marine. 1 ding: de boot van Rijkswaterstaat had (afgezien van wapentuig) meer apparatuur aan boord had dan het marinefregat. En nou speelt vast mee dat het RWS-bootje relatief gloednieuw was en het marinefregat wat ouder. Maar opvallend vond ik het wel…

      Het bedrag verbaast me niet. Echter vrees ik dat Erwin gelijk heeft als in zijn slotwoord over holle marketingslogans. Bij de overheid komen desinvesteringen vaak aan het licht na enige tijd omdat er verantwoording moet worden afgelegd. In het bedrijfsleven is het helaas niet anders.

      Zie ook: https://www.computable.nl/artikel/nieuws/5138338/250449/berkleef-en-lakeman-starten-stichting-capclaim.html

      Login om te reageren
    8. oud Militairtje schreef:
      20 september 2014 om 11:05

      Ik heb 5 jaar in dit mooie bedrijf gewerkt in een ICT functie.
      Defensie heeft op ICT gebied jarenlang misser op misser gestapeld.

      Initieel wilde men met het project SPEER systemen centraliseren, daar was 200 miljoen voor gereserveerd. Inmiddels zijn we jaren verder, zitten de kosten eerder tegen de 600 miljoen en zijn geen van de doelstellingen behaald.

      Defensie (en niet alleen ICT) heeft heel zwaar geleden onder het wisselende beleid van de politiek. Het gaat om de paar jaar van een investerings naar een bezuinigingsklimaat en geen minister of staatssecretaris ziet in zijn termijn resultaten voor zijn eigen plannen.

      Ik ben zelf met een hele scheepslading militaire ICT’ers in 2011 vertrokken omdat de arbeidsvoorwaarden gigantisch werden teruggeschroefd (het Flexibel Personseels Systeem). Militairen met een opleiding en een banenkans zijn toen massaal vertrokken. Nog geen twee jaar later komt Defensie met een wervingsbonus van €10 000 per nieuwe techneut om de tekorten op te vullen, een actie die veel meer geld kost dan dat het behoud van het oorspronkelijke personeel gekost zou hebben.

      Het zou goed zijn om een 8 jaar lang een politicus met legerervaring op de functie van minister te zetten. Die snap het bedrijf tenminste, de fouten die Hennis heeft opgestapeld waren heel erg makkelijk te voorkomen met enig verstand, maar helaas hebben we een boekhouder i.p.v. een politicus met een groene mindset gekregen.

      Login om te reageren
    9. De Hervormer schreef:
      18 oktober 2014 om 08:38

      @oud militairtje.
      Een heel scherpe en juiste analyse. De problemen zijn natuurlijk al gestart met de Mindef Hillen. Hillen was alleen bezig zijn eigen ego te handhaven met ruzies met de kamer commissie van Def. Ondertussen liet hij het vogeltje over het touwtje vliegen en werd de hele organisatie kapot gemaakt voor 1 Miljard. Jouw NFS sluit daar op aan. De ICT projecten bij Defensie zijn nu drie keer zo duur geworden, en product / kwaliteit wordt in de meeste projecten NIET gehaald. Het Joint IV Commando is een mooi voorbeeld hier van. Gaande en komende militairen die een MD traject volgen en net als bij SPEER gauw een ster moeten verdienen (ophalen /krijgen ?). Zie de recente benoeming bij het JIVC/OPS.
      Immers oud collega’s niet op arbeidsmarkt kregen geld mee, voor die mooie ICT projecten moeten we inhuren, dat is meestal 2,5 keer van een VTE programmamanager bij JIVC.
      Maar MinDef Hennis kan hier weinig in betekenen, het is een (militaire) mannen cultuur, die elkaar het verlies niet gunnen.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs