Green Valley niet verrast over stoppen GovUnited

Dit artikel delen:
Weigeren

Softwareleverancier Green Valley zegt niet verrast te zijn over de aankondiging van Stichting GovUnited om in 2016 een punt te zetten achter het samenwerkingsverband van vijftien gemeenten op het gebied van de e-overheid. GreenValley levert de midoffice-software aan GovUnited, nadat het dit product had overgenomen van Logica in 2012. Volgens algemeen directeur Rens Boogerd is de markt veranderd en willen gemeenten liever in regionaal of lokaal verband samenwerken.

GovUnited liet eerder deze week weten omstreeks oktober 2016 te stoppen. Deelnemers aan de Programmaraad, de verenigde vergadering, hebben op een recente vergadering eensluidend besloten hun colleges van B&W te adviseren te stoppen.

GovUnited voert momenteel namens de gemeenten de regie op het gezamenlijke beheer van de front- en midofficesuite voor digitale dienstverlening aan burgers en bedrijven. De suite is ontwikkeld in opdracht van GovUnited door Green Valley. Met het aflopen van de samenwerkingsovereenkomst Andez3/GU1 met Green Valley per 14 oktober 2016 stonden de gemeenten binnen GovUnited voor de opgave om een besluit te nemen over de toekomst. Gemeenten moeten tijdig voorzieningen treffen voor een eventuele nieuwe aanbesteding met het oog op een ontwikkel- en migratietraject van de suite. Besloten is geen nieuwe collectieve aanbesteding te starten.

Worst case

Het Delftse Green Valley sloot op 16 oktober 2012 een deal met CGI voor de overname van de midoffice-suite die Logica (overgenomen door CGI) een paar jaar eerder onder de naam Triple C voor het gemeentelijke samenwerkingsverband GovUnited had ontwikkeld. De aankoop vormde voor de toen nog leverancier van alleen frontoffice-software een buitenkans om het productenaanbod te verbreden.

'Toen al hielden we rekening met een 'worst case scenario': stel dat al alle klanten van het eerste uur wegvallen, hebben we dan geen kat in de zaak gekocht?', vertelt Rens Boogerd, algemeen directeur van Green Valley. 'Wij concludeerden toen dat het een verantwoorde business case was. De overname heeft ons geen windeieren gelegd. We hebben het pakket omgedoopt tot Green Valley Zaaksysteem, met functionaliteiten uitgebreid en het geschikt gemaakt voor individuele aanbestedingstrajecten. Inmiddels leveren we ook aan andere gemeenten buiten GovUnited.'

Boogerd verwacht ook na het stoppen eind 2016 klanten van GovUnited te kunnen behouden. De vraag is dan of klanten via een contractverlenging het zaaksysteem kunnen blijven gebruiken of dat er toch een nieuwe aanbesteding moet worden uitgeschreven. 'In dat laatste geval geven wij ons een goede kans. Wij hebben een competitieve softwaresuite ontwikkeld, met daarbij ook onze frontoffice-software.'

Andere markt

Volgens GovUnited alsook Green Valley zoeken gemeenten in toenemende mate in regionaal of lokaal verband partners. Dat komt door de taakuitbreidingen maar ook omdat er steeds meer ict-samenwerkingsverbanden ontstaan tussen gemeenten die bij elkaar in de buurt liggen. Daarmee willen ze op de operationele ict-kosten besparen en gezamenlijk investeren in nieuwe digitale diensten. Dan is het handiger wanneer gemeenten de beleidsvrijheid hebben om ook te kiezen voor gemeenschappelijke software binnen zo'n shared service center, in plaats van zich te verbinden aan een nieuwe contractperiode via GovUnited.

Bovendien is de markt van zaaksystemen sinds 2007 sterk veranderd. De kosten voor aanschaf van een zaaksysteem zijn aanzienlijk gedaald; de collectieve inkoopvoordelen verdwijnen daardoor. Gemeenten zijn via een individuele aanschaf van een zaaksysteem vaak net zo duur of misschien zelfs goedkoper uit.

Pionieren

Volgens bestuursvoorzitter Erwin Koenen is met GovUnited gepionierd als het gaat om de ontwikkeling van digitale dienstverlening en het zaakgericht werken als concept. 'GovUnited heeft zijn meerwaarde bewezen door het opzetten van een organisatiebreed zaaksysteem en additionele producten en diensten. Zowel binnen als buiten GovUnited maken gemeenten thans gebruik van dit zaaksysteem. Daarnaast hebben gemeenten uitgebreide ervaring opgedaan met intergemeentelijke samenwerking. Die ervaring nemen we mee.'

GovUnited zegt financieel in balans te zijn en biedt een sluitende begroting aan tot oktober 2016. Hierbij geldt dat de begroting is gebaseerd op het nakomen van contractverplichtingen door deelnemende gemeenten richting Stichting GovUnited en Green Valley.

Deelnemers

De vijftien deelnemers aan GovUnited zijn:

Gemeente Aa en Hunze
Gemeente Berkelland
Gemeente Hilversum
Gemeente Middelburg
Gemeente Rheden
Gemeente Renkum
Gemeente Steenwijkerland
Gemeente Terneuzen
Gemeente Teylingen
Gemeente Uithoorn
Gemeente Utrecht
Gemeente Werkendam
Gemeente Westerveld
Gemeente Winterswijk
Gemeente Zutphen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-19T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.