Europa keurt databeschermingswet goed

Dit artikel delen:
Europa samenwerking

Europa krijgt een nieuwe dataprotectie overeenkomst. Na vier jaar onderhandelen is dit een feit. In Straatsburg hebben de lidstaten gisteren goedkeuring gegeven aan wetgeving voor de verwerking van privégegevens en richtlijnen voor de handhaving van die wet op justitieel niveau.

De regelgeving omvat voor organisaties volgende zaken: de plicht om nadrukkelijk toestemming te vragen van betrokken personen voor het verwerken van privégegevens, de plicht om het privacybeleid helder en begrijpelijk uit te leggen en de handhaving en boetes tot 4 procent van de totale internationale groeiomzet bij overtreding. 

Ook kent de wetgeving meerdere rechten toe aan consumenten. Zij krijgen het recht om vergeten te worden, het recht om gegevens naar een andere dienstverlener over te zetten en mogen weten of hun persoonsgegevens zijn gehackt. 

'De General Data Protection Regulation (GDPR) biedt goede en uniforme databescherming voor de hele EU', zegt Jan Philipp Albrecht van de Deense Groenen, die deze wetgeving door het Europees Parlement wist te loodsen. 'Burgers kunnen nu zelf beslissen welke persoonlijke informatie ze willen delen en voor bedrijven komt er nu ook eindelijk duidelijkheid. Deze nieuwe wet zorgt voor vertrouwen, juridische eenduidigheid en eerlijke concurrentie.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben benieuwd of deze wet gevolgen gaat hebben voor civielrechtelijke procedures tot schadeloosstelling voor EU ingezetenen wiens privacy is geschonden.
Als de AP dergelijke boetes mag eisen in geval van een te voorkomen datalek, dan zou de burger (die de daadwerkelijke negatieve gevolgen ervan ondervindt) dat uiteraard ook moeten kunnen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-15T11:48:00.000Z Kevin Stickens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.