Kabinet wil burger inlogkeuze geven

Dit artikel delen:

Het kabinet wil een nieuwe manier van inloggen bij de overheid invoeren. Burgers kunnen straks kiezen hoe ze inloggen op websites van de overheid. Naast DigiD moet dat ook straks ook kunnen met de identiteitskaart en het rijbewijs of via inlogmiddelen die bedrijven - onder hun eigen naam - aanbieden, zoals de bankpas of een app.

Deze nieuwe inlogmiddelen geven meer zekerheid over wie inlogt, en geven burgers meer keuzevrijheid, aldus minister Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een reactie aan de Tweede Kamer.

Inloggen bij de overheid kan nu alleen met DigiD door het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord, eventueel aangevuld met een code via sms. Dat moet straks op verschillende manieren kunnen, als het aan het kabinet ligt.

Na de zomer bespreekt de minister de plannen met de Tweede Kamer. Daarna wordt gewerkt aan het stapsgewijs beschikbaar maken van de nieuwe inlogmiddelen. De ambitie is dat inloggen met private middelen in 2017 mogelijk wordt. DigiD streeft er naar dat vanaf 2017 de identiteit van mensen extra gecontroleerd wordt door het uitlezen van een identiteitsbewijs. Inloggen met DigiD via het rijbewijs en de identiteitskaart wordt vanaf 2018 mogelijk.

Alternatieven

De overheid en het bedrijfsleven hebben de afgelopen maanden de werking van andere inlogmiddelen getest. Zo hebben de banken de werking van de bankpas voor inloggen bij de overheid getest onder de merknaam iDIN. En onder de naam Idensys hebben overheden een aantal inlogmiddelen getest, ontwikkeld door het bedrijfsleven.

De overheid heeft het gebruik van identiteitskaarten en rijbewijzen met een chip getest. De resultaten van deze testen zijn positief en daarom wil het kabinet meerdere inlogmiddelen gaan accepteren. Gebruikers en overheidsorganisaties zijn dan niet meer afhankelijk van één manier van inloggen.

Veiliger inloggen

De nieuwe publieke en private inlogmiddelen hebben twee belangrijke kenmerken gemeen, schrijft minister Blok. Ze bieden meer zekerheid over iemands identiteit en voldoen aan hogere betrouwbaarheidseisen. Hiermee wordt identiteitsfraude moeilijker. Ook maakt veiliger inloggen nieuwe online diensten mogelijk, zoals het inzien van persoonlijke gegevens. Betrouwbare en veilige identiteitscontrole is in de zorg bijvoorbeeld essentieel om digitale doelstellingen te behalen, zoals het streven dat chronisch zieken vanuit huis hun medische gegevens kunnen inzien.

Volgens Blok houdt de overheid toezicht op het voldoen van de inlogmiddelen aan strenge wettelijke eisen op het gebied van privacy, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Pas dan kunnen zij gebruikt worden voor inloggen bij de overheid en andere organisaties die het burgerservicenummer mogen gebruiken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En ik altijd maar denken dat je of een duidelijk probleem of een kosten/kwaliteits voordeel nodig had om tot zo'n verandering over te gaan. Maar daar stapt Computable maar klakkeloos overheen. Maar wel leuk voor de bedrijven die er geld aan verdienen. En wij storten ons weer in een nieuw beveiligingsrisico met nieuwe procedures en bugs. Ben nu al benieuwd hoe ik het straks weer aan m'n ouders moet uitleggen..

De drijfveren van dit bezuinigingsdolle kabinet zijn werkelijk niet te volgen. We kleden zorg, onderwijs, publieke omroep en ga zo maar door helemaal uit, want het geld is zogenaamd op. We storten mensen die niet (of niet meer) aan het werk komen in de armoede, want het is niet te betalen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

En ondertussen geven we kapitalen uit aan de meest op hol geslagen stokpaarden van individuele bewindslieden, die zonodig hun naam in de geschiedenisboekjes willen hebben.

Eerst was er de maximum snelheid. Die moest en zou omhoog "want dat willen de mensen graag". Een enorm bedrag werd besteed aan de meest onduidelijke bebording denkbaar, om vervolgens te concluderen dat de overgrote meerderheid van de autotmobilisten niet harder is gaan rijden. Wel zijn er meer verkeersdoden, maar dat heeft hier, volgens de minister "niets mee te maken".

En nu dit weer. Wie gaat hier blij van worden? Behalve de al genoemde softwarebedrijven. En natuurlijk de Nigeriaanse en Bulgaarse maffia, die er ineens een enorme sloot mogelijkheden bijkrijgen om de boel te bestelen.

De overheid wil graag koehandel en feature creep uitvoeren met de privacy van de burgers?

Moet nog steeds terugdenken aan de keer dat ik betrokken was bij DigiD voor bedrijven en een bugje opgespoord had. Het fixen was een kwestie van uren. Het vergaderen over wat er allemaal moest gebeuren was een kwestie van weken (!). Ik weet inmiddels wel waar die 5 miljard per jaar naartoe gaan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-25T13:52:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.