Autoriteit Persoonsgegevens twee keer voor de rechter

Vrijbit verwijt AP passieve houding inzake medische data

Dit artikel delen:
vrouwe justitia rechter rechtszaak rechtbank

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) staat vrijdag 10 maart twee keer voor de rechter in Utrecht. Het gaat om twee langlopende beroepszaken die Vrijbit aanspande. Volgens de burgerrechtenvereniging weigert AP, voorheen CBP (College Bescherming Persoonsgegevens), in te grijpen tegen het systematisch onrechtmatig verzamelen en verwerken van medische gegevens door zorgverzekeraars.

De eerste zaak gaat om een afgewezen verzoek dat Vrijbit op 3 mei 2011 bij het CBP (tegenwoordig AP) indiende om een eind te maken, aldus de klacht, aan de onrechtmatige verzameling en verwerking van medische gegevens door de zorgverzekeraars.

Volgens de belangenorganisatie gaan zorgverzekeraars tot op de dag van vandaag met medische gegevens om volgens een gedragscode die jaren terug al door de rechtbank Amsterdam werd veroordeeld als strijdig met de fundamentele rechten op bescherming van het privéleven van patiënten en het medisch beroepsgeheim.

De tweede zaak die vrijdag 10 maart op de rol staat, handelt over de wijze waarop de Nederlandse Zorgautoriteit  (NZa) de medische diagnose- en behandelgegevens (DBc) van burgers periodiek opeist van de zorgverleners, deze zelf verwerkt in het DIS (Diagnose Informatie Systeem) en vervolgens verstrekt aan derden.

Volgens de belangenorganisatie gaf CBP elf jaar geleden al aan dat het DIS geen tot een persoon herleidbare gegevens mag bevatten, maar staat al jaren onomstotelijk vast dat dit wel het geval is.

 
Rechtszaak eerder uitgesteld

De behandeling van de tweede zaak werd september vorig jaar uitgesteld omdat de verweerder de processtukken niet tijdig had aangeleverd. In december 2016 werd de zitting de middag ervoor afgeblazen vanwege het verschoningsverzoek van de rechter. Vrijbit: 'De rechter zou de middag voor de zitting ontdekt hebben dat het om medische data gaat waar haar man zijn brood mee verdient.'

Volgens de privacy-belangenorganisatie heeft de NZa zich als belanghebbende partij in de zaak gevoegd en werkt nu samen als verweerder met de toezichthouder die gevraagd is tegen hen op te treden.

De rechtszaken zijn vrijdag 10 maart van 13:30 tot 15:00 uur en van 15:00 tot 16:30 uur. Vrijbit hoopt dat de publieke belangstelling voor de zaken in de Utrechtse rechtbank groot zal zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Tekenend voor de Nederlandse bescherming van burgerrechten dat deze via de rechter bij de poorten van de overheid bevochten moeten worden.

Het is ook niet moeilijk om het vonnis van te voren te voorspellen.

Toch moedig dat Vrijbit dit aankaart en de (digitale) rechten van de Nederlandse burger verdedigd. Zelf ben ik al lid en ik beveel iedere ITer aan om dit ook te overwegen. Het is ook hard nodig om aan te tonen dat het morele kader van zorgverzekeraars zorgwekkend is omdat zij letterlijk onze levens bepalen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-08T08:27:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.