App moet toeristen verspreiden over Amsterdam

Dit artikel delen:
I amsterdam

App-ontwikkelaar DTT heeft in samenwerking met de gemeente Amsterdam en stadsmarketingorganisatie I Amsterdam een app ontwikkeld die de drukte in het centrum van Amsterdam moet verlichten door toeristen beter over de stad te verspreiden. De Amsterdam Discovery Challenge-app geeft elf suggesties voor wandelroutes buiten de toeristische hotspots om.

De in Objective-C en Java geprogrammeerde app is beschikbaar voor gebruikers van iOS en Android-toestellen. De backend is gebaseerd op PHP, vertelt DTT-ontwikkelaar Jeffrey van Dijk. Aan de app is ongeveer 4 maanden gebouwd.

De app bevat elf wandelroutes door verschillende buurten, van de Pijp tot aan de NDSM-werf. Gebruikers krijgen een route toegewezen. Die tocht leidt hen langs alternatieven voor de toeristische trekpleisters in het centrum van de stad.
Het bevat een koppeling met Google Maps en Apple-kaarten die ook offline beschikbaar zijn. Toeristen kunnen de kaarten ook vooraf laden zonder dat ze constant in verbinding staan met internet. De app bevat ook kaarten en informatie van Amsterdamse toeristenorganisaties.

De app heeft ook ingebouwde game-functionaliteiten. Gebruikers kunnen die plekken vinden, kunnen zo punten verdienen en prijzen winnen. Bijvoorbeeld door op bepaalde plekken in te checken, mediafragmenten te bekijken of quizvragen te beantwoorden. Om aan het spel mee te doen, moeten ze zich binnen zo'n dertig meter van die geolocaties bevinden.

Drukte in Amsterdam

De app Amsterdam Discovery Challenge heeft tot doel om toeristen beter te verspreiden over Amsterdam. In 2016 kwamen 17 miljoen binnen- en buitenlandse bezoekers naar de hoofdstad, die ook nog eens zo’n 850.000 inwoners telt. Vooral het centrum is het druk doordat de meeste toeristen naar dezelfde plekken gaan, zoals de grote musea, het Leidseplein, de Kalverstraat en de Wallen.

De app komt voort uit Stad in Balans, een project van de gemeente waarin partijen die innovatieve ideeën hebben om de drukte in het centrum van Amsterdam aan te pakken en financiering kunnen ontvangen om dat uit te voeren. De oplossingen moeten de balans tussen leefbaarheid van inwoners en toerisme verbeteren.

Wachtrij-app

Een ander voorbeeld van een project dat voortkomt uit Stad in Balans is Rijenradar. Die app moet toeristen beter verdelen over de Amsterdamse musea. Het geeft een overzicht van de wachtrijen van musea. De pilot voor Rijenradar duurde drie maanden en is onlangs afgerond. Volgens de gemeente zijn gebruikers positief over de app en komt er mogelijk een permanente versie van Rijenradar. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-24T10:58:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.