Samsung-ceo gaat mogelijk twaalf jaar cel in

Bestuurder beschuldigd van omkoping, verduistering en meineed

Dit artikel delen:

De vicevoorzitter van Samsung Electronics, Lee Jae-yong, verdwijnt mogelijk voor twaalf jaar achter de tralies. Zuid-Koreaanse aanklagers eisten vandaag, 7 augustus 2017, een celstraf wegens onder meer omkoping van de voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.

De 49-jarige topman zit al sinds februari in de gevangenis. Lee, ook wel de Kroonprins genoemd, speelt een grote rol in het corruptieschandaal rond president Park, dat het land maandenlang in zijn greep hield. Hij wordt onder meer beschuldigd van omkoping, verduistering en meineed. Het schandaal leidde tot het aftreden van Park.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 27 augustus 2017, wanneer de voorlopige hechtenis eindigt.

Omkoping en onterechte benoemingen

Volgens de openbaar aanklager heeft Lee betalingen gedaan aan president Park om de macht van zijn concern uit te breiden. Ook zouden benoemingen in de Samsung-top onrechtmatig zijn geweest. De ceo zou bovendien topbestuurders onder meer hebben opgedragen om dubieuze organisaties te financieren die werden gerund door Choi Soon-sil, een vertrouweling van president Park Geun-hye, die in december door het parlement werd afgezet wegens corruptie en machtsmisbruik. Hij zou daar naar verluidt politieke en zakelijke gunsten voor hebben teruggekregen.

Omstreden fusie

De Samsung-topman wordt er van verdacht dat hij omgerekend ruim 35 miljoen euro heeft gegeven aan twee stichtingen van Choi Soon-sil. Als tegenprestatie zouden Choi en president Park de directie van het nationaal pensioenfonds, een van de grootste aandeelhouders van Samsung, ervan hebben 'overtuigd' een omstreden fusie goed te keuren. Het gaat hierbij om de fusie tussen de dochterondernemingen Samsung C&T en Cheil Industries.

Samsung C&T is het originele bedrijf van de Samsung Group waar de afdelingen Engineering en Construction onder vallen. Ook worden de investering en de handel onder deze naam bedreven. Cheil Industries is een vrij onbekende, maar belangrijke tak binnen Samsung die chemicaliën levert voor onder meer de productie van auto-onderdelen, displays en accu's. Met de fusie wist Lee zijn macht in het concern te vergroten.

Lee en Samsung zeggen dat hij niets verkeerd heeft gedaan. De advocaten van Lee stellen dat de Samsung-topman onschuldig is, en dat het openbaar ministerie hem via de publieke opinie probeert te veroordelen. Lee is officieel de vicepresident van het bedrijf, maar voert feitelijk de regie sinds zijn vader en Samsung-oprichter Lee Kun-hee een hartaanval kreeg. Het is de eerste keer in het tachtigjarige bestaan van het bedrijf dat een lid uit de top van de onderneming is gearresteerd en mogelijk de cel in moet.

Lee Jae-yong

‘Kroonprins’ Lee Jae-yong is de enige zoon van Samsung-oprichter oprichter Lee Kun-hee. Hij wordt al jarenlang getraind als opvolger van zijn vader en begon zijn carrière bij Samsung in 1991. In 2009 werd hij president en in 2013 vicevoorzitter. Lee is de vierde rijkste persoon van Zuid-Korea met een geschat  ermogen van zes miljard dollar. Zijn vader blijft met 15,3 miljard dollar de rijkste van het land.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-07T09:58:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.