Kabinet wil meldplicht telecomovernames

Dit artikel delen:
Megafoon

Het kabinet wil een meldplicht invoeren voor bedrijven die Nederlandse aanbieders van telefonie, internet en datacenterdiensten willen overnemen. Hiermee wil het voorkomen dat deze bedrijven de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar kunnen brengen. Daarvoor heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) het wetsvoorstel Ongewenste zeggenschap telecommunicatie naar de Raad van State gestuurd. Deze wordt naar verwachting na de zomer van 2018 behandeld in de Tweede Kamer.

Europa

In Europa is wettelijk vastgelegd dat ingrijpen bij overnames door de overheid alleen toegestaan is bij redenen van dwingend algemeen belang, bijvoorbeeld als de nationale veiligheid of openbare orde in het geding is.

In het wetsvoorstel staat dat overnames binnen de telecomsector vooraf gemeld moeten worden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Via deze meldplicht wil het kabinet nagaan of onze nationale veiligheid of openbare orde in gevaar wordt gebracht. Als dit het geval is, wil het ministerie de overname verbieden of terugdraaien.

Staatssecretaris Keijzer: ‘Als internet, dataverkeer en telefonie niet goed werken, raakt het openbare leven ontwricht. Consumenten en ondernemers leiden bovendien economische schade. Nederland heeft veel profijt van een open economie. Maar het kabinet wil verhinderen dat onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven aan onze nationale veiligheid komen. Daarom bescherm ik deze vitale sector en voer een meldplicht in. Dit is een vorm van actieve goedkeuring van belangrijke overnames die ook in het Regeerakkoord is afgesproken.’

De telecomsector wordt in het wetsvoorstel gedefinieerd als aanbieders van mobiele-, vaste telefonie en internet en aanbieders van internetknooppunten, datacentra, hosting- en certificeringdiensten. Die laatste groep is volgens het kabinet van belang voor de continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid van de dienstverlening en de infrastructuur in Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-19T10:54:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.