Negatief Huawei-advies rond 5G alsnog naar Kamer

Dit artikel delen:

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft een advies van de AIVD en MIVD over het 5G-netwerk alsnog naar de Tweede Kamer gestuurd. Beide diensten stellen daarin dat het Chinese bedrijf geweerd moet worden uit ‘de kern van telecomnetwerken’. Het is onduidelijk of het advies, dat dateert van februari, eerder aan de Kamerleden is gepresenteerd.

In het advies, dat in februari aan het kabinet werd gegeven, wordt het onwenselijk genoemd dat leveranciers van hard- en software uit China, zoals Huawei, ‘in de kern’ van Nederlandse netwerken zitten. Het kabinet besloot het advies vorige week niet over te nemen en Huawei niet op voorhand te weren bij de aanleg van het nieuwe 5G-netwerk, maar wel hoge veiligheidseisen te stellen. Volgens de minister onderschrijven de diensten deze aanpak.

Onduidelijkheid over communiceren AIVD-advies

Gisteren publiceerde de Volkskrant dat Grapperhaus het advies achterhield. Zelf spreekt hij dat tegen en stelt hij dat het stuk al eerder naar Kamerleden is gestuurd. ‘Op 26 april heb ik u de brief Beveiliging nieuwe infrastructuur mobiele communicatie (C2000) toegezonden. In de bijlage 'Kern advies' van de AIVD wordt het bovengenoemde advies over 5G reeds benoemd. Tevens is de brief van de AIVD onderdeel geweest van de vertrouwelijke briefing aan uw Kamer en als zodanig ook toegevoegd aan de stukken. Deze brief is meegenomen en meegewogen bij het advies van de Taskforce’, aldus de minister.

Een griffier bevestigde echter gisteren aan de Volkskrant dat het AIVD-advies niet aan de Kamer is aangeboden. Op de site van de Rijksoverheid is de brief wel te vinden

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik wil weten:
1. Wat is de URL van het AIVD-rapport, zodat ik het zelf kan lezen.
2. Welke bewijsmiddelen heeft de AIVD geleverd in dit rapport?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-09T11:18:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.