Kabinet komt met strengere toetsing overnames

Dit artikel delen:

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Het kabinet stelt voor om toetsingsdrempels op te werpen bij overnames. Die moeten de continuïteit van ict- en telecomdiensten in Nederland waarborgen. Als de regels ingaan kunnen overnames worden teruggedraaid als bijvoorbeeld de nationale veiligheid of openbare orde in gevaar komen. Partijen die Nederlandse ict- of telecomvoorzieningen en –diensten van een bepaalde omvang willen overnemen, moeten dat vooraf melden aan het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK).

Dat staat in een toelichting op een wetsvoorstel dat staatsecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De telecomsector omvat in het wetsvoorstel niet alleen aanbieders van internet, mobiele- en vaste telefonie. Ook bedrijven die ‘vitale voorzieningen’ aanbieden zoals internetknooppunten, datacentra, hosting- en vertrouwensdiensten vallen hier onder. 'Omdat ze van belang zijn voor continuïteit, betrouwbaarheid en veiligheid van de dienstverlening en telecominfrastructuur’, stelt het ministerie.

Het ontwerpbesluit omvat verder Nederlandse hostingdiensten met een grootte van meer dan 400.000 domeinnamen, internetknooppunten met meer dan driehonderd autonome aangesloten systemen en datacenters met een elektrisch vermogen van meer dan 40 megawatt (MW). Overnames van bedrijven die onder deze criteria vallen, moeten worden gemeld aan het ministerie van EZK. De staatssecretaris heeft de mogelijkheid om overnames te verbieden of terug te draaien wanneer zij de nationale veiligheid of openbare orde bedreigen.

Beschermen van lokale partijen

Staatssecretaris Mona Keijzer: 'Als internet, dataverkeer of telefonie uitvalt of onbetrouwbaar wordt, leidt dat tot onrust en economische schade. De voorgenomen drempels zijn zo gekozen dat niet alleen landelijke partijen er onder vallen. We beschermen ook meer regionale aanbieders die bijvoorbeeld Twente, het Westland en Zeeland van internet voorzien.' Het kabinet wil voorkomen dat onze nationale veiligheid geraakt wordt als onbetrouwbare, niet-transparante of criminele bedrijven deze Nederlandse partijen willen overnemen.

Drempels voor datacenters: 6 procent marktaandeel

De grenswaarde waarbij de voorgestelde wijziging van de Wet ongewenste zeggenschap telecommunicatie (WOZT) in werking treedt, is in het voorstel gericht op aanbieders van telefonie en internettoegang met 100.000 eindgebruikers. Hierbij wordt bij mobiel internet uitgegaan van één gebruiker per aansluiting en bij vast internet van respectievelijk twee consumenten of acht zakelijke gebruikers per aansluiting.

De drempels voor datacenters en hostingpartijen komen neer op een marktaandeel van 6 procent en zijn omgerekend naar respectievelijk de hoeveelheid elektrisch vermogen en het aantal domeinnamen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-23T10:47:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.