BIT toetst digitale toegankelijkheid Rechtspraak

De plannen zullen met argusogen worden gevolgd, nadat eerdere poging werd stilgelegd

Dit artikel delen:
Rechtspraak

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) doet onderzoek naar de nieuwe plannen van de Rechtspraak voor digitale toegankelijkheid. Dit gebeurt in opdracht van Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming. Hij wil de plannen pas financieren na een positief oordeel van het toetsingsbureau. Eerdere digitaliseringsplannen sneuvelden door vertraging en budgetoverschrijding.

De nieuwe plannen voor digitale toegankelijkheid moeten het mogelijk maken om digitaal te procederen in civiel en bestuursrecht. In andere rechtsgebieden, zoals het strafrecht en het faillissementsrecht, is digitalisering al deels gerealiseerd. Bij asielzaken is digitaal procederen inmiddels wettelijk verplicht. 

'Kwaliteit en Innovatie'

Het BIT toetst de risico’s en kans van slagen bij dit nieuwe digitaliseringsproject. De plannen worden met argusogen gevolgd. Digitalisering bij de Rechtspraak gebeurt te langzaam, concludeerde een speciale commissie een klein jaar geleden. Zo werd een eerdere poging tot digitalisering in april 2018 stilgelegd. Het programma KEI, dat staat voor Kwaliteit en Innovatie, kampte met vertraging en budgetoverschrijding. In plaats van de begrote zeven miljoen euro, stond de teller halverwege 2018 al voorbij de tweehonderd miljoen. Personele en financiële krapte zouden dit hebben veroorzaakt, aldus de onderzoekers.

De nieuwe plannen voor digitale toegankelijkheid in civiel en bestuursrecht hebben impact op een groot aantal organisaties. Onder de Rechtspraak vallen alle Nederlandse rechtbanken, gerechtshoven en organen zoals de Raad van Beroep, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de Hoge Raad en de Raad voor de rechtspraak. Ook advocaten krijgen met de plannen te maken.

Na de zomer

Pas als het BIT positief oordeelt over de plannen, maakt minister Dekker er geld voor vrij. De verwachting is dat het bureau zes maanden voor het onderzoek nodig heeft en dat het digitaliseringsproject op zijn vroegst na de zomer van start gaat.

De Raad voor de rechtspraak, opdrachtgever van het onderzoek door het BIT, wil het nieuwe plan daarna stap voor stap invoeren, te beginnen bij één gerecht op vrijwillige basis. In eerste instantie worden alleen rechtszaken over belasting en beslagleggingen digitaal toegankelijk gemaakt en pas later vreemdelingenzaken, volksverzekeringszaken en echtscheidingen. Uiteindelijk worden alle professionele juridische procespartijen verplicht om digitaal te procederen. Alleen burgers mogen dit dan nog op papier doen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bit zou eens moeten actualiseren. Het advies aan de politie geven te stoppen met functioneel based programmeren... Clubje amateurs. Functies op containers en kubernetes om juist niet steeds in de life-cycle update te belanden..modulaire opzet in microservices... architectuur. Stoppen met BIT

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-17T10:14:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.