CBS doet beroep op Surf-supercomputer Cartesius

Wetenschappers krijgen toegang tot rekencapaciteit voor data-analyse

Dit artikel delen:

Surfs supercomputer Cartesius.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt zijn data beschikbaar voor een selecte groep onderzoekers. Deze wetenschappers krijgen hiervoor toegang tot de rekenkracht van de supercomputer Cartesius van de onderwijs- en onderzoekcoöperatie Surf. Dit moet het samenvoegen en analyseren van grote datebestanden uit meerdere bronnen vereenvoudigen.

Het CBS verzamelt gegevens van de Nederlandse bevolking voor statistische doeleinden en maakt deze microdata onder strikte voorwaarden toegankelijk voor geaccrediteerde wetenschappelijk onderzoekers. De overheidsinstelling zag bij de wetenschappers een groeiende behoefte aan meer rekenkracht om de data te analyseren en stelt hen in staat om dit via de supercomputer Cartesius van Surf te doen.

De samenwerking tussen CBS en Surf is drie jaar geleden gestart en is onderdeel van het Odissei-project (zie kader). Zo hebben de partijen in 2018 een proof of concept uitgevoerd, waarna een pilots met drie onderzoeksprojecten is uitgevoerd. Sinds 1 oktober is de it-omgeving beschikbaar voor de wetenschappers onder de noemer Odissei Secure Supercomputer.

Binnen de samenwerking is een stuk van de Cartesius-supercomputer domein van CBS geworden, waarbij Cartesius er per rekentaak tijdelijk en softwarematig een stukje supercomputer voor de wetenschapper reserveert. 

Nieuwe supercomputer

Surf wil Cartesius al enige tijd vernieuwen en voorzien van meer rekenkracht. Medio 2019 werd hiervoor een aanbesteding uitgeschreven. Surf bevindt zich nu de afrondende fase van de aanbesteding en verwacht de resultaten begin december bekend te maken. Bij de tender is rekening gehouden met de benodigde rekenkracht voor het CBS.

Odissei

De inzet een supercomputer is onderdeel van Odissei. Odissei staat voor 'open data infrastructure for social science and economic innovations', een nationale onderzoeksinfrastructuur voor veertig Nederlandse sociale wetenschappers. Via deze omgeving hebben onderzoekers toegang tot grootschalige datacollecties.

Odissei ontving eerder dit jaar ruim negen miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-05T11:09:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.