Dit meldt minister Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.
Onlangs is de Experimenteerwet in werking getreden om kennis op te doen met de nieuwe generatie zelfrijdende voertuigen. Verder zijn het ministerie, RDW, CBR en Rijkswaterstaat een onderzoeksproject gestart om te komen tot protocollen voor de beoordeling van geautomatiseerde rijfuncties en de bijbehorende interactie met de bestuurder.
Autonome auto
In 2021 komt Van Nieuwenhuizen ook met de contouren voor een nieuw toelatingssysteem voor geautomatiseerd vervoer. Daarbij neemt niet de bestuurder, maar de fabrikant de verantwoordelijkheid op zich wanneer een geautomatiseerd systeem de rijtaak (deels) overneemt. Belangrijk wordt de interactie met de menselijke bestuurder. De bestuurder moet weten wat er van hem of haar wordt verwacht. Bovendien moet dit ook waar worden gemaakt.
Voertuigsensoren ‘lezen’ de weg anders dan menselijke ogen, en software verwerkt informatie anders dan menselijke hersenen. Daarom toetst het ministerie de mate waarin onze fysieke infrastructuur digitaal zichtbaar en leesbaar is. Bekeken wordt of de Nederlandse richtlijnen voor wegbelijning en bebording moeten veranderen. Probleem is dat de komende decennia sprake zal zijn van een mix aan meer en minder geavanceerde voertuigen. Dus ook leesbaarheid en begrijpelijkheid voor de menselijke bestuurder blijft een belangrijk uitgangspunt voor wegontwerp.
De digitale leesbaarheid kan ook vergroot worden door dataontsluiting van de infrastructuur en de geldende ge- en verboden (ook wel digital twin). Hierbij is het belangrijk dat de publieke datasets kloppen. Ze moeten tijdig digitaal beschikbaar zijn voor zowel hoofd- als onderliggend wegennet.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: