Nederland loopt voorop met smart mobility

Dit artikel delen:

Nederland heeft al flink wat stappen gezet op het gebied van smart mobility in het wegverkeer. Informatie afkomstig uit slimme voertuigen wordt steeds beter benut. Zo komt in 2021 een dienst die wegbeheerders inzicht biedt in de staat van het wegdek, beschikbaar voor het hele Nederlandse wegennet. Bovendien krijgt de overheid thans al meer dan een miljoen meldingen per maand over wegcondities via de Data Task Force. Als eerste land ter wereld heeft Nederland een digitaal verkeersbordenoverzicht. Bovendien zijn de afgelopen jaren honderden slimme verkeerslichten geïnstalleerd die bijdragen aan betere doorstroming.

Dit meldt minister Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

Onlangs is de Experimenteerwet in werking getreden om kennis op te doen met de nieuwe generatie zelfrijdende voertuigen. Verder zijn het ministerie, RDW, CBR en Rijkswaterstaat een onderzoeksproject gestart om te komen tot protocollen voor de beoordeling van geautomatiseerde rijfuncties en de bijbehorende interactie met de bestuurder.

Autonome auto

In 2021 komt Van Nieuwenhuizen ook met de contouren voor een nieuw toelatingssysteem voor geautomatiseerd vervoer. Daarbij neemt niet de bestuurder, maar de fabrikant de verantwoordelijkheid op zich wanneer een geautomatiseerd systeem de rijtaak (deels) overneemt. Belangrijk wordt de interactie met de menselijke bestuurder. De bestuurder moet weten wat er van hem of haar wordt verwacht. Bovendien moet dit ook waar worden gemaakt.

Voertuigsensoren ‘lezen’ de weg anders dan menselijke ogen, en software verwerkt informatie anders dan menselijke hersenen. Daarom toetst het ministerie de mate waarin onze fysieke infrastructuur digitaal zichtbaar en leesbaar is. Bekeken wordt of de Nederlandse richtlijnen voor wegbelijning en bebording moeten veranderen. Probleem is dat de komende decennia sprake zal zijn van een mix aan meer en minder geavanceerde voertuigen. Dus ook leesbaarheid en begrijpelijkheid voor de menselijke bestuurder blijft een belangrijk uitgangspunt voor wegontwerp.

De digitale leesbaarheid kan ook vergroot worden door dataontsluiting van de infrastructuur en de geldende ge- en verboden (ook wel digital twin). Hierbij is het belangrijk dat de publieke datasets kloppen. Ze moeten tijdig digitaal beschikbaar zijn voor zowel hoofd- als onderliggend wegennet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-01T13:56:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.