Software voor dna-naamgeving helpt bij opsporing

Dit artikel delen:
Zorganalyse DNA

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft software ontwikkeld voor een nieuwe internationale standaard voor dna-naamgeving. Alle verschillende dna-fragmenten, die met de nieuwste technieken worden bepaald, zijn voortaan overal ter wereld een uniforme naam te geven. Dit maakt het gemakkelijker op internationaal niveau criminelen op te sporen.

De software maakt een einde aan jarenlange Babylonische spraakverwarring. Nu gebruiken verschillende landen bij het weergeven van die resultaten van de nieuwste technieken nog verschillende namen voor dezelfde dna-fragmenten. Dit maakt internationale vergelijkingen van dna-profielen en uitwisseling gecompliceerd. 

Jarenlang is er wereldwijd door onderzoeksgroepen en organisaties aan een oplossing gewerkt. Het is het researchteam van de divisie Biologische Sporen van het NFI nu gelukt om met een oplossing te komen voor uniforme naamgeving. De methode wordt STRNaming genoemd. De wetenschappelijke publicatie over de ontwikkeling van de software door het NFI is gepubliceerd in het internationale tijdschrift Forensic Science International: Genetics’

Bij het huidige forensisch onderzoek wordt de lengte van dna-fragmenten gemeten. Hiervoor bestaat al jarenlang internationale consensus over de naamgeving met uniforme weergave in getallencodes. De lengtes van de fragmenten zijn onderscheidend voor personen. 

Sinds de komst van nieuwe technieken zoals massively parallel sequencing is het mogelijk om ook de precieze bouwsteenvolgorde van de dna-fragmenten te bepalen. Een dna-profiel dat gemaakt is met genoemde nieuwe techniek is nog specifieker. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-02T10:41:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.