Inmarsat wint kort geding om satellietschotels

Dit artikel delen:

Grondstation van Inmarsat in Burum met wat de Friezen noemen de ‘Grutte Earen’ noemen. Foto: Wikipedia/Bert Kaufmann

De grote witte satellietschotels van Inmarsat bij het Friese Burum blijven voorlopig staan. Dat is de uitspraak van de rechter in het kort geding dat de Britse leverancier eind maart tegen de Nederlandse staat had aangespannen om gedwongen verhuizing tegen te houden.

Het satellietstation wordt gebruikt voor noodoproepen van de internationale lucht- en zeevaart. Ook de AIVD en MIVD maken gebruik van de schotels in Burum. Inmarsat maakt gebruik van dezelfde 3,5 GHz-frequentieband als de overheid wil veilen voor 5G. Het ministerie van Economische Zaken wil dat Inmarsat verhuist om spectrum exclusief beschikbaar stellen voor de nieuwe generatie mobiele netwerken. Als diensten zoals Inmarsat deze frequentie blijven gebruiken, kan volgens de overheid storing optreden.

Volgens Inmarsat zijn er technische oplossingen om verstoringen te voorkomen. Voor het ministerie is dit geen optie. Het zou de verdeling van de frequentieband over meerdere partijen ernstig bemoeilijken. De opbrengst van de veiling die voor begin 2022 staat gepland, kan dan lager uitvallen. Het Britse bedrijf stapte daarop naar de rechtbank.

De voorzieningenrechter heeft nu en stokje gestoken voor de gedwongen verhuizing. De rechter wijst op internationale afspraken over noodoproepen van schepen. Noodcommunicatie moet betrouwbaar zijn. Als de schotels moeten wijken, is dat niet meer het geval.  

Volgens omroep Friesland moet staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken van de rechter in overleg met Inmarsat en andere betrokkenen om een oplossing zoeken die de internationale noodfrequentie niet in gevaar brengt.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-01T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.