Nederland te veel afzijdig bij EU-databeleid

Zorgen bij opening Data Week

Dit artikel delen:
Europa

Nederland houdt zich te veel afzijdig van het Europees databeleid. Ook op het internet- en digitaliseringsbeleid wordt onvoldoende invloed uitgeoefend. Dat zegt voormalig D66-politica Lousewies van der Laan

Van der Laan sprak haar zorg uit tijdens de openingsdag van de Data Week NL in Den Bosch. Volgens de huidige directeur van Transparency International Nederland moeten vooral de ministeries beter beslagen ten ijs komen. Het ministerie van Economische Zaken had bijvoorbeeld niet nagedacht over de samenstelling van de Europese AI Board die moet kijken hoe de wetgeving op gebied van artificial intelligence (ai) zich ontwikkelt. 

Zo kon het gebeuren dat iemand met grote financiële belangen in ai-bedrijven zitting nam in deze belangrijke toezichthouder. Volgens Van der Laan had het ministerie zich niet afgevraagd of het wel handig is dat zo iemand invloed heeft op de besluitvorming. Ze gaf met dit voorbeeld aan hoe gemakkelijk Big Tech soms de belangen kan doorvoeren. 

Brussel

Van der Laan vroeg zich verder af of Nederland de uitdagingen wel goed oppakt. Het lobbycircuit is in Den Haag en Brussel erg uitgebreid. ‘Facebook en Google lopen daar de deur plat,’ zegt zij. Het mkb en de koepelorganisaties kunnen daar weinig tegenover stellen. Het EU-beleid wordt nog te vaak als een ver-van-mijn-bed-show gezien.

Van der Laan: ‘Probleem is ook dat zich onder de betrokkenen die de wetten moeten maken, veel digibeten bevinden. Dat geldt ook voor de Tweede Kamer. Daarom is het belangrijk dat de beleidsmakers worden gevoed met de juiste vragen. Anders worden we kwetsbaar voor de lobby van Big Tech die financieel over diepe zakken beschikt.'

Van der Laan die ook jarenlang in het bestuur van Icann (internetveiligheid) zat, waarschuwde voor Amerikaanse toestanden. 'De politiek daar zit sterk in de greep van het grote geld en hun lobbyisten. Internet heeft behoefte aan regels. Het is bijna onmogelijk om beleid te maken omdat internet vooral uit Amerika komt. Het is het Wilde Westen. Er is geen regelgeving. En die gaat ook niet komen uit de Verenigde Staten. Landen kunnen daar in hun eentje geen verandering in brengen. Alles zal in EU-verband moeten gebeuren. Na de privacywetgeving zijn nu voorstellen gedaan voor de Digitale Diensten-wet en de Digitale Markten-wet.' Van der Laan vindt dat Nederland veel meer haar stem daarover moet horen. ‘We moeten niet langer wachten totdat de tech-giganten alles dood gelobbyd hebben', waarschuwt Van der Laan. Want dit wordt volgens haar hele belangrijke wetgeving. 

De voormalige D66-politica ziet het wel als een probleem dat knappe koppen ‘sneller bij Big Tech belanden dan dat ze voor het ministerie van Justitie gaan werken.’ Wat dat betreft is er nog voor politiek, overheid en maatschappelijk middenveld een inhaalslag te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op zulke momenten mis ik numo zo.
Die kon met een enorm verhaal compleet met paragrafen uitweiden over incompetentie en waarom je dat ook ook impotent kon noemen. Ook had hij een lange brief gestuurd, maar ze wilden niet luisteren :-P
Maar goed, die lui uit den haag (je weet wel, die de wetten maken) snappen het niet en vinden het prima als de "lobby van Big Tech" lekker bezig blijft in Europa. "Daarom is het belangrijk dat de beleidsmakers worden gevoed met de juiste vragen.", klinkt een beetje als omgekeerde wereld. En "Het EU-beleid wordt nog te vaak als een ver-van-mijn-bed-show gezien". Ze heeft het over politici..
"We moeten niet langer wachten totdat de tech-giganten alles dood gelobbyd hebben". Tot zover de ambitie.

Berouw komt altijd na de zonde, de verkeerde verstrengeling en de goede agenda gaat om de belangen en wat betreft het grote geld ben ik een kleine zondenaar. Als het de zilverlingen zijn die lokken weet ik niet wat Lousewies van der Laan bedoeld met de knappe koppen die sneller bij Big Tech belanden dan dat ze voor het ministerie van Justitie gaan werken. Ik heb namelijk het idee dat dit de technocratische potloodslijpers zijn in plaats van de wetenschappers die we nodig hebben want aan juristen hebben we geen gebrek. Oja, voor Dino die Numo mist:

https://www.youtube.com/watch?v=m--fJ_I_s2E

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-26T09:54:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.