Federatief Berichtenstelsel begint voorzichtig

Staatssecretaris Van Huffelen beperkt omvang project

Dit artikel delen:

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering en Koninkrijksrelaties).

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) kiest voor een stapsgewijze aanpak van het Federatief Berichtenstelsel (FBS). Dit project, dat het berichtenverkeer van de overheid met burgers en ondernemers flexibeler en efficiënter moet maken, wordt gefaseerd opgeleverd.

Van Huffelen volgt daarmee de aanbevelingen van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT).  Dit blijkt uit een brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Ze neemt de kritiek van deze opvolger van Bureau ICT-toetsing (BIT) ter harte. AcICT adviseerde de scope van dit project te beperken. Het Adviescollege waarschuwde niet te hard van stapel te lopen bij het beschikbaar stellen van generieke diensten binnen een stelsel van standaarden.  

De eerste oplevering van het FBS gaat daarom dezelfde functionaliteit bieden als de huidige centrale berichtenvoorziening Globe. Van Huffelen ziet in die beginfase af van nieuwe functionaliteiten boven op de reeds bestaande. Het gaat primair om de vervanging van Globe en de uitvoering van de Wet elektronische publicaties. De ‘launching customer’ van FBS wordt Koop, de organisatie die verantwoordelijk is voor de dagelijkse publicatie van overheidsinformatie in Nederland.

Meer grip

Verder kondigt de staatssecretaris aan dat haar ministerie meer grip gaat houden op de voortgang van FBS. Ook de sturing op planning en financiën krijgt meer aandacht. Onlangs is een herijkte roadmap voor het programma FBS opgesteld. Deze routekaart geeft inzicht in de externe afhankelijkheden, werkpakketten, migratieplanning en mijlpalen.

Van Huffelen reageert ook positief op de aanbeveling van AcICT bij de doorontwikkeling van de berichtenvoorziening een boter-bij-de-vis-aanpak te kiezen. Het adviescollege waarschuwt verder alert te zijn op ‘over-engineering’. Zo moeten geen behoeften worden ingevuld die onvoldoende hard zijn. Ook onnodige vervanging van tijdelijke oplossingen is uit den boze. Daarom werkt men aan een minimum viable product dat de functionaliteit van Globe afdekt. De nieuwe software biedt net voldoende voordelen om de eerste afnemers over de streep te trekken.

Het college adviseert om pas tijd te besteden aan het meer generiek bruikbaar maken van de te ontwikkelen diensten als bekend is waarvoor deze nog meer zijn in te zetten. Nieuwe functionaliteiten krijgen alleen het groene licht als burgers en ondernemers daarbij een meerwaarde ervaren.

Ten slotte volgt Van Huffelen het advies van AcICT om het voortouw te nemen bij het invullen van de randvoorwaarden berichtenstelsel. Meerdere scenario’s ter verbetering van FBS volgen. Per scenario worden de risico’s in kaart gebracht. De staatssecretaris wil dit jaar nog een product opleveren dat minimale risico’s combineert met maximale waarde. Ook gaat ze voor meer draagvlak en ondersteuning door (potentiële) afnemers zorgen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-09T10:13:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.