Toolbox digitale identiteit EU eind dit jaar klaar

Dit artikel delen:

Het kabinet ontkent te werken aan een app, centrale website of api (digitaal koppelstuk) voor de Europese Digitale Identiteit. Dit gaat pas in een later stadium spelen. Een vorm van autorisatie mogelijk naar voorbeeld van de CoronaCheck-app is voorlopig niet aan de orde.

Wel zijn ambtenaren volop bezig met een herziening van de huidige Eidas (Electronic Identities And Trust Services)-verordening. De Europese Commissie heeft daartoe vorig jaar juni een wetsvoorstel ingediend. In voorbereiding is een ‘raamwerk voor een Europese Digitale Identiteit’ dat ook grensoverschrijdend valt in te zetten.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (BZK), belast met de digitale zaken, antwoordt dit op Kamervragen van het FvD. Haar ambtenaren en experts van andere ministeries en uitvoeringsorganisaties werken aan de Nederlandse input voor een toolbox die de implementatie van het raamwerk moet ondersteunen. Daarin worden de technische architectuur, het referentie-raamwerk, gemeenschappelijke standaarden, technische specificaties, gemeenschappelijke richtlijnen en 'best practices' opgenomen. 
Deze toolbox waaraan alle EU-lidstaten werken, zal naar verwachting eind dit jaar worden gepubliceerd. Van Huffelen kan niet zeggen wanneer de opvolger van de Eidas klaar is. Een realistische planning is pas af te geven als de Europese Raad en het Europese Parlement zich hierover hebben uitgesproken.

Burgers kunnen zelf beslissen of ze straks aan Europese Digitale Identiteit willen deelnemen. Bovendien zal altijd een analoog alternatief worden aangeboden.

Het voorstel van de Europese Commissie regelt het gebruik van Europees erkende, nationale ‘wallets’ binnen de interne markt. Het voorstel beoogt dat alle lidstaten één of meer wallets uitgeven, waarin digitale bron-identiteiten en diverse attributen opgenomen kunnen worden. Deze kunnen onder regie van burgers en bedrijven worden gedeeld op een hoog betrouwbaarheidsniveau op mobiele apparaten.

Centraal in de Europese Digitale Identiteit staat de Digitale Bron Identiteit (DBI), ook wel Person Identification Data genaamd. Dit is een door de overheid uitgegeven, erkende en in de wet en regelgeving verankerde, digitale identiteit voor gebruik in de publieke en private sector. Deze DBI bevat een minimale set van identiteitsgegevens die nodig zijn in het maatschappelijk verkeer.
 
Van Huffelen: ‘Er is op het moment geen prototype van de Europese Digitale Identiteit. De Europese Commissie heeft een aanvraag uitgezet voor een viertal pilots met Digitale Identiteit Wallets. Deze zullen belangrijke lessen opleveren voor wanneer de verordening in werking treedt.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eerste regels in Europese document over digitale identiteiten gaat over COVID-19 wat bij velen als een rode lap op een stier werkt doordat velen de blauwdruk van een attribuut zoals een groen vinkjes discrimentoir vinden. Velen is natuurlijk nog geen democratische meerderheid en het lijkt me daarom goed om eerst een referendum te doen voordat ambtenaren en experts van andere ministeries een sociaal kredietsysteem optuigen met een kapstok van attributen welke aan een digitale identiteit gehangen kunnen worden. We weten namelijk allemaal wat vrijwillig in het vocabulair van regenten zoals Alexandra van Huffelen betekent.

Voor alle duidelijkheid, ik ben niet een principiëel tegenstander maar ik heb gewoon twijfels over de proportionaliteit van de ambities. Zo lees ik een lofzang over de Europese Economische Ruimte maar als ik alleen al naar de verschillen in BTW kijk dan is er meer verschil dan ooit. Denk dat een groot deel van de Nederlandse middenstand hier ook naar kijkt want dit leidt tot oneerlijke concurrentie waardoor precies het omgekeerde bereikt wordt van wat er beloofd wordt. Dus wat betreft een regie zal er organisatorisch eerst wat geregeld moeten worden want de gebruikelijke fout is het uiteindelijk aan de markt overlaten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-22T12:23:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.