CU vindt 'dorst' van Microsoft nog altijd bedenkelijk

Dit artikel delen:
Vitens drinkwater 2

De ChristenUnie weerlegt de ontkenning van Microsoft dat het softwarebedrijf in de vergunningaanvraag voor het grote datacenter in de Wieringermeer een veel te laag drinkwaterverbruik heeft beloofd. Microsoft raamde een drinkwaterverbruik van twaalf tot twintig miljoen liter drinkwater voor koeling, terwijl het Noord-Hollandse hyperscale-datacenter vorig jaar 84 miljoen liter drinkwater verbruikte: het vijfvoudige dus.

‘De genoemde getallen stonden inderdaad niet in de vergunningaanvraag’, stelt het Kamerlid Grinwis (ChristenUnie), ‘maar in een losse raming die vervolgens ook door de gemeente Hollands Kroon is gebruikt. Juridisch klopt de opmerking van Microsoft daarmee. De praktijk maakt het geen cent minder bedenkelijk.’

De gemeente Hollands Kroon kon met deze verkeerde ramingen omwonenden sussen die hun verontrusting hadden geuit over het waterverbruik. Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius is aanvullend (drink)water nodig voor de koeling van de servers in het datacenter.

Grinwis heeft de motie, die hij onlangs samen met Rajkowski (VVD) en Bontenbal (CDA) had ingediend, na de kritiek van Microsoft slechts minimaal hoeven aan te passen. Niet in de vergunningsaanvraag maar in een raming zijn veel te lage cijfers verstrekt, zo constateert de motie.

Grinwis wil dat de regering voortaan bij nieuwe vergunningen voor grote datacenters aanstuurt op een verbod op drinkwatergebruik of ten minste een maximum. Ook vraagt hij er bij provincies en gemeenten op aan te dringen te komen tot een betere naleving van duurzame beloften van hyperscalers. Wanneer dit soort afspraken worden geschonden, zou het makkelijker moeten worden gemaakt vergunningen van datacenters in te trekken.

Overigens tekent Microsoft erbij aan dat in 2021 niet 84 miljoen liter maar 75 miljoen liter drinkwater is aangewend voor koeling. De rest is verbruikt voor medewerkers en faciliteiten. Microsoft noemt de bedrijfskeuken, het doorspoelen van de toiletten en het wassen van de handen als voorbeelden. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat mij vooral verbaast is dit:
- Voor koeling wordt drinkwater gebruikt. Dat voor koeling (of liever gezegd voor de apparatuur die de koeling verzorgt) geen slootwater kan worden gebruikt begrijp ik. Je wilt niet dat er allerhande vervuiling in de apparatuur komt. Maar drinkwater? Gebruik op z'n hoogst gezuiverd IJsselmeerwater. Dat datacenter zit dicht genoeg op het IJsselmeer om dat te kunnen realiseren.
- 13 miljoen liter water om WCs door te spoelen en de bedrijfskantine? Hoeveel mensen werken er daar op dat rekencentrum? Het grootste gedeelte van de werkzaamheden kunnen (en zullen) op afstand gebeuren. En zelfs dan nog: 13 miljoen liter over een heel jaar, dat is volgens mijn snelle berekening ruim 35 duizend liter per dag... Dat is geen wc doorspoelen, dat is bijna equivalent aan een constante stroom water waar iedereen de behoefte in kan doen.

In het licht van het signaal van de waterbedrijven onlangs lijkt het me niet meer dan logisch dat een bedrijf als Microsoft dat natuurlijk heel erg sociaal bewust is da meteen gaat oppakken en aan de slag gaat met een waterzuiveringsinstallatie voor de koeling.

Typisch Microsoft, sorry to say. Zijn overheden in NL niet opgewassen tegen de form-streken en leugens van deze grootgraaier ? Dit bedrijf heeft een reputatie met juridische streken, die je ook over de vele jaren heen keer op keer tegenkomt in hun producten. Tot in de details. Die producten kun je weren, maar het drinkwater is ontnomen. Burgers zuinig doen, en zij miljoenen liters zuiver water wegliegen. En dat in een crisistijd die wellicht nooit meer over gaat. Juridisch correct, ja, slinks, maar wat heb je daar aan? Oppassen met deze Amerikaanse grapjurken. Ze zien NL als een makkelijke prooi, met een goede Internet tech-infra, meer niet. Het levert ons onder de streep ook nog eens niks op.

....Juridisch klopt de opmerking van Microsoft daarmee..... Natuurlijk moet Barbertje hangen want de populisten ruiken bloed maar het sussen van omwonenden lijkt toch vooral door Hollandse Kroon zelf gedaan te zijn met ramingen die blijkbaar uit een dikke ambtelijke duim gezogen zijn. Hoe verrasssend dat dit soort 'sideletters' telkens onrecht doen aan de situatie omdat er bestuurlijk en politiek op twee schaakborden gespeeld wordt. Want de omwonenden waren, zoals uit het eigenlijke gebruik, terecht ongerust over het verbruik van drinkwater.

Nu laat de website van Hollandse Kroon zien dat er meer drinkwater verspeeld wordt aan het wassen van auto's en beregenen van de tuinen dan aan het koelen van datacentra maar dat zal politiek wel geen handige constatering zijn.

@CPT: 35.000 liter per dag. Een keer doortrekken is ongeveer 10 liter. Er werken daar 300 a 400 mensen, deels rond de klok. Dat betekent dat ze 6 a 7 keer per dag doortrekken. Misschien wat aan de hoge kant, maar ook niet heel erg.

Ik vind je schatting van 300-400 mensen die constant rond de klok werken eerlijk gezegd verbazingwekkend. Elke dag 300-400 mensen aanwezig, 6 tot 7 dagen in de week...

@CPT: het is geen schatting.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-05T12:50:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.