Storingen blijven tapsysteem politie kwellen

Dit artikel delen:

De Tweede Kamer wil morgen debatteren over de voortdurende problemen met het tapsysteem van de politie. SP, PvdA en PVV drongen daar gisteren op aan nadat NRC melding maakt van nieuwe storingen waardoor getapte telefoongesprekken in de maand oktober niet beschikbaar waren.

Volgens het SP-kamerlid Michiel van Nispen is het probleem veel ernstiger dan minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) in Kamerbrieven doet voorkomen. Afgelopen oktober hield zij nog vol dat de opsporing niet in gevaar kwam. Onderzoek van NRC weerspreekt dit. Ook blijkt nu dat een ander systeem wordt geleverd en geïmplementeerd dan in de aanbesteding is afgesproken. Van Nispen wil dat Yesilgöz daar vandaag nog opheldering over verschaft.

Het tapsysteem van KPN is zo verouderd dat sommige codes zich niet automatisch aanpassen, wat bij een goed functionerend systeem wel zou moeten. Het aftapsysteem slaat datapakketten op in plaats van audio-opnames. Met een codec moeten die pakketten worden omgezet in spraak. Maar het systeem kan niet goed omgaan met de verschillende codecs. Deze verschillen per provider, app of communicatiemedium, aldus NRC.

Het huidige systeem dat mankementen vertoont, had allang moeten worden vervangen. Maar probleem is dat ook het nieuwe systeem waartoe in 2019 besloten werd, de nodige kuren vertoont die de invoering belemmeren. Ook dit systeem is inmiddels verouderd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het verkeerd voorlichten van de kamer lijkt de modus operandi van dit kabinet te worden. Club lijkt vooral druk met het in de doofpot houden van onwelgevallige feiten en interne machtspelletjes in plaats van ordentelijk dit land besturen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-16T12:02:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.