BZK stopt ontwikkeling platform overheidsinformatie

'Kerstpakket' gaat ook over desinformatie, digitaal vergaderen en bulk-datasets

Dit artikel delen:

Vlak voor het einde van het jaar heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op ict-gebied nog flink wat knopen doorgehakt. Meest opvallende wapenfeit: de huidige ontwikkeling van het Platform Open Overheidsinformatie (Plooi) wordt stopgezet. Minister Hanke Bruins Slot heeft besloten een simpeler variant te maken. Ze volgt daarmee de aanbevelingen van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) dat vindt dat de overheid niet veel hooi op de vork moet nemen.

Beter is het om bij Plooi eenvoudig te beginnen met een verwijsindex en een zoekfunctie. Later kunnen betrokken bestuursorganen hun openbare informatie aan het platform koppelen zodat alle overheidsinformatie via die plek valt te vinden. Zo kan er eerder een bruikbaar centraal platform gerealiseerd worden. Deze variant is sneller te implementeren, vermindert de aansluitlast voor bestuursorganen en is goedkoper. Indien nodig kan de eenvoudige variant in een later stadium verder worden doorontwikkeld, aldus het advies van AcICT dat minister Bruins Slot heeft overgenomen.

Desinformatie en digitaal vergaderen

Nog net voor kerst heeft het kabinet ook een nieuwe rijksbrede strategie tegen desinformatie gepresenteerd. Doel is het publieke debat te versterken en de invloed van desinformatie te verminderen. Wanneer de nationale veiligheid, de volksgezondheid of de maatschappelijke dan wel economische stabiliteit in het geding is, kan de overheid optreden en desinformatie tegenspreken. Maar uitgangspunt is dat de overheid niet gaat uitmaken wat wel en wat geen desinformatie is. Dat moeten de burgers in eerste instantie zelf uitmaken.

Bruins Slot kreeg van de ministerraad ook het groene licht voor het wetsvoorstel Digitaal vergaderen decentrale overheden. Gemeenteraden, provinciale staten, eilandsraden en waterschappen kunnen voortaan kiezen tussen een fysieke en een digitale vergadering. Tijdelijk kon dit al tijdens de corona-periode. Ook voorziet de wet in de mogelijkheid om met hybride vergaderen te experimenteren.

Bulk-datasets

Als laatste zijn wijzigingen aangebracht in het wetsvoorstel voor de tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland. Beide geheime diensten kunnen jaarlijks de minister verzoeken een bulk-dataset die met bijzondere bevoegdheden is verworven, langer te bewaren.

De toezichthouder Ctivd krijgt daarbij een bindende bevoegdheid om te oordelen over de rechtmatigheid van een eventuele verlenging. Bulk-datasets stellen de diensten in staat om bredere patronen en netwerken te onderkennen en daardoor nieuwe dreigingen in beeld te brengen. AIVD en MIVD moeten wel onderbouwen waarom de bulk-dataset nog steeds van belang is voor hun onderzoeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-26T12:30:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.