Met dit convenant is een eerste stap gezet om de digitale dreiging bij gemeenten beter aan te pakken. Komende periode zullen rijk en gemeenten samenwerken om tot passende inhoudelijk oplossingen en de bijbehorende financiering te komen.
Over de aanpak van grote branden, natuurrampen en andere fysieke calamiteiten zijn in Nederland gedetailleerde afspraken gemaakt. Maar die duidelijkheid ontbreekt als het gaat om de digitale veiligheid.
De gemeenten gaan heldere afspraken maken over de toedeling van verantwoordelijkheden en bevoegdheden van lokale besturen, zo blijkt uit het convenant. Het stelsel van fysieke veiligheid moet worden vertaald naar het digitale veiligheidsstelsel. Er moet ook een antwoord worden gevonden op de vraag hoe de verantwoordelijkheden, rollen, taken en bevoegdheden zich in beide domeinen tot elkaar gaan verhouden.
Hoog tijd
Ook wordt gewerkt aan een betere informatiepositie van de lokale overheid. Het wordt hoog tijd dat gemeenten een beter beeld krijgen van dreigingen, kwetsbaarheden en incidenten. Daarbij gaat het niet alleen om de veiligheid van de eigen organisatie maar ook die van maatschappelijk relevante organisaties, burgers en ondernemers in de gemeenten. De gemeenten krijgen ook extra geld om hun digitale veiligheid op een hoger niveau te brengen. Over deze structurele financiering moeten nog nadere afspraken worden gemaakt.
Het convenant vloeit voort uit het Actieplan Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028. De VNG en de vier grote gemeenten (G4) waren al nauw betrokken bij de totstandkoming van deze strategie.
Uw reactie
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren