Vijf jaar na de invoering van de wet over de digitale toegankelijkheid van overheidssites en -apps is het dramatisch gesteld met de naleving ervan. Bovendien staat van de 15.000 Nederlandse overheidswebsites nog geen derde vermeld in het landelijk toegankelijkheidregister waarin overheden verplicht zijn om informatie over de gebruiksvriendelijkheid van hun sites en apps te melden.
Dat blijkt uit onderzoek van Cardan Technobility en Digitaal Toegankelijk onder (semi)overheidsorganisaties. ‘Door het tekortschieten in het eigen beleid zetten gemeenten, provincies en de landelijke overheid mensen met beperkingen buiten spel. Bijvoorbeeld bij de aanvraag voor vergunningen of informatie over de eigen omgeving zoals wijzigingen in bestemmingsplannen’, schrijven de organisaties in een persbericht.
Het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid is sinds 1 juli 2018 van kracht. Eén van de voorwaarden uit het besluit is dat overheden een toegankelijkheidsonderzoek moeten uitvoeren om de staat van hun website of app in kaart te brengen. Volgens de onderzoekers voldoet nog steeds ruim 54 procent van alle websites en apps van de overheid hier niet aan. Het totaal aantal overheidswebsites en -apps wordt geschat op 15.000. Momenteel zijn er slechts 4.300 opgenomen in het toegankelijkheidsregister.
Implementatie
Ook komt naar voren dat, ondanks het erkennen van het belang van digitale toegankelijkheid, veel (semi-)overheden worstelen met de implementatie van een effectief intern beleid. Vaak is er een gebrek aan kennis over digitale toegankelijkheid, zijn er te veel partijen en afdelingen betrokken bij de sites of apps, de leiding aan projecten is onduidelijk, er is nauwelijks politieke aansprakelijkheid en de financiering om sites en apps aan te pakken ontbreekt.
Het valt de onderzoekers op dat veel overheden zich committeren aan inclusiviteit. maar dat daar in het geval van digitale toegankelijkheid weinig van terechtkomt.
Besluit Digitale Toegankelijkheid
In het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid is bepaald dat websites en mobiele apps van Nederlandse overheidsinstanties moeten voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Hierover moet verantwoording worden afgelegd in een toegankelijkheidsverklaring.
Daarnaast moet de overheid zich inzetten voor al haar burgers, ook digitaal. Mensen met een beperking of chronische ziekte moeten net als ieder ander kunnen meedoen. Sinds 1 januari 2017 is dit geregeld in de Wet gelijke behandeling handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). Vanaf februari 2023 is ook in Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet opgenomen dat uitsluiting op basis van handicap verboden is.
Bedrijven
Vanaf 2025 moeten ook alle bedrijven binnen de EU voldoen aan Europese regels voor digitale toegankelijkheid. Nu zijn de websites van bedrijven vaak onvoldoende toegankelijk voor mensen met een beperking. Taeke Reijenga, algemeen directeur van internetbureau Level Level, luidde onlangs de noodklok.