Microsoft en Cisco presenteren NAC-samenwerking

Dit artikel delen:

Microsoft en Cisco presenteren hun gezamenlijke strategie voor de controle van netwerktoegang (Network Access Control). Het complete geïntegreerde beheerpakket verschijnt in de tweede helft van komend jaar.

De twee ict-leveranciers hebben twee jaar geleden de handen ineen geslagen om toegang tot netwerken te bewaken. Concreet aandachtspunt is het weigeren van toegang voor pc's die besmet zijn met malware of die niet alle vereiste patches hebben. Dergelijke computers worden dan in een quarantaine-deel van het netwerk geplaatst waar ze alleen maar bij de benodigde patches kunnen komen.

Microsoft en Cisco werkten eerst ieder op eigen kracht aan dergelijke, geautomatiseerde beheersystemen. Sinds de samenwerking mikken ze op interoperabiliteit. De Network Access Protection (NAP) van Microsoft en de Network Access Control (NAC) van Cisco werken dus samen. NAP komt uit in de aanstaande nieuwe Windows-desktopversie Vista en de later in 2007 verschijnende server tegenhanger. Laatstgenoemde staat op stapel voor de tweede helft van komend jaar en luidt dan de komst in van het totaalpakket voor NAC/NAP.

Delen van het beoogde NAC/NAP-totaal zijn al beschikbaar, onder meer in Cisco's apparatuur maar ook in producten van andere ict-leveranciers. De noodzaak voor netwerkcontrole en quarantaine speelt namelijk al geruime tijd. Het huidige Windows XP blijft gevoelig voor malware-aanvallen en een massale overstap naar Vista is niet waarschijnlijk. Cisco en Microsoft starten eind dit jaar een bèta-programma voor hun NAC/NAP-combinatie met een beperkt aantal klanten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-08T11:11:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.