Managed hosting door True

Norton verwijdert per ongeluk opstartbestanden

Dit artikel delen:

Twee beveiligingsupdates van Symantecs Norton Antivirus bezorgen momenteel veel overlast. De eerste update verwijdert belangrijke opstartbestanden van de Chinese versie van Windows XP. Door een andere update kunnen gebruikers van Pegasus Mail niet meer e-mailen.

Een afgelopen vrijdag vrijgegeven beveiligingsupdate betekent voor miljoenen Chinese computers dat zij niet meer goed opstarten. Het euvel doet zich gelukkig alleen voor bij de Chinese editie van Windows XP SP2 en betreft de bestanden netapi32.dll en lsasrv.dll. Na de update bestempelt de software van Symantecs Norton Antivirus deze twee belangrijke Windows .dll-bestanden namelijk als Trojaans paard en zet ze in quarantaine. Hierdoor kan het besturingssysteem niet meer opstarten, zelfs niet in de veilige modus. Computers blijven hangen in een blauw scherm. Als reactie hierop stuurde Symantec dezelfde dag nog een nieuwe update, maar die kwam voor veel computers te laat. Op deze computers moeten de twee verwijderde .dll-bestanden handmatig worden teruggezet in de windowssystem32 directory. Symantec adviseert hiervoor de installatie-CD te gebruiken.

Een andere beveiligingsupdate van Symantecs Norton Antivirus leidt wereldwijd tot overlast bij gebruikers van Pegasus Mail. Ook het opstartbestand van dit e-mailprogramma, winpm-32.exe, wordt gezien als Trojaans paard en in quarantaine gezet. Volgens Pegasus Mail Nederland zit er geen trojan in hun applicatie en produceert het antivirusprogramma een "false positive", een incorrecte analyse gebaseerd op slechte of foute signature informatie. Symantec heeft de false positive inmiddels erkend en verwijderd uit de definitielijst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-21T11:12:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.