Chinese leger hackt Duitse overheidscomputers

Dit artikel delen:

Computers van de Duitse overheid zijn besmet geraakt met spionagesoftware. Het Chinese leger zou hierbij betrokken zijn.

De computers van het Duitse ministerie van Wetenschap en Onderzoek, Buitenlandse zaken en de computer van de Bondskanselier zijn besmet door spionagesoftware. Deze Trojaanse paarden zijn te herleiden tot het Chinese leger, aldus Duitse veiligheidsexperts. Dat schrijft de Duitse krant Der Spiegel. De software werd in mei van dit jaar aangetroffen op de computers.

Het is niet bekend hoeveel informatie is verkregen via de Trojaanse paarden. Volgens een bron van der Spiegel is het zeker dat de Trojaanse paarden actief zijn geweest. "Niemand weet hoeveel er al gevonden is", zegt hij.

Ontkent

Het Chinese leger zou zo wproberen vertrouwelijke economische- of bedrijfsgegevens van de elektronische sector te verkrijgen. China ontkent betrokkenheid. "De Chinese overheid veroordeelt en verbiedt alle criminele activiteiten die computernetwerken betreffen, inclusief hacken", aldus een verklaring van de Chinese overheid.

Inmiddels heeft de Chinese overheid al laten weten dat de hackers gezamenlijk aangepakt moeten worden. De Chinese premier Wen Jiabao zei dat het land maatregelen neemt om de hackers te straffen.

Bondskanselier Angela Merkel brengt momenteel een driedaags bezoek aan China. Zij zei tegen de Duitse zender ZDF dat ze de kwestie ter sprake zal brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het lijkt alsof er een collectieve negatieve houding ten aanzien van China wordt gecreeerd. Opeens heeft China het gedaan:

- giftig speelgoed;
- giftige kleding;
- melk-consumptie die de prijzen doet stijgen.

En dan nu ook:

- cyber-crime.

Komen straks alle virussen (cyber en niet cyber) ook allemaal uit China?

Een reactie op hierboven van Bert-Jan Wiegeraad:
Besef dat China het grootste, meest dichtst bevolkste land op aarde is. Besef dat China de grootste populatie op aarde heeft, van alle landen. Besef dat China een derde van de wereld populatie bestrijkt. Besef dat China het grooste leger van de hele wereld heeft. Besef dat de Chinezen in China, gecensureerd Internet hebben achter de grootste Firewall/Proxy ter wereld, ookwel de China Firewall genoemd. Besef dat China het grootste productie land ter wereld is, en waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt, dus de kans dat dit China overkomt, is het grootst. Besef dat China de grootste CO2 uitstoot vandaag heeft van alle landen, omdat de meeste energie centrales daar in China nog steeds op kolen stoken, anno 2007 notabene! De lokale mensen daar in China, lopen in de stad en industrie met mond-kapjes op, om de vervuiling niet te hoeven in te ademen.
Nu zeg jij: Komen straks alle virussen ook allemaal uit China? Well I got news for you: "Dat is al zo, heden!" Verreweg de meeste SPAM komt uit China!

Een reactie op Mark Peter.

Waar ik op doel, is dat China opeens op alle fronten negatief in het nieuws komt. De zaken die jij noemt, zijn - los van de ernst daarvan - niet van vandaag of gisteren.

Als de media opeens collectief hun pijlen gaan richten op een land of leider, terwijl de genoemde misstanden reeds jaren bekend zijn, is dat op zijn minst opvallend. Wat zou de reden zijn dat China opeens in het nieuws wordt gebracht?

Ik hou er rekening mee dat het ook te maken heeft met de monetaire positie en macht van China die het recentelijk laat zien. Dit is bedreigend voor de westerse wereld en vervolgens wordt de burger bestookt met 'nieuws' over China en alles wat er mis is.

De firewall en de vervuiling van China zijn niet de grootste problemen. Er zit een ander verhaal achter.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-27T10:16:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.