Spam in augustus naar recordhoogte

Dit artikel delen:

In het laatste weekend van augustus 2007 bevatte 97 procent van de e-mails spam. Sinds 2001 is het aandeel van spam in de e-mail stroom niet zo hoog geweest.

Het aandeel spam in e-mail schommelt op dit moment rond de 94 procent. Dat blijkt uit gegevens van beveiliger CleanPort uit Doetinchem. Eind augustus 2007 noteerde het aandeel van spam in e-mails in Nederland 97 procent. Dat betekent dat maar 3 procent van de digitale post in ons land geen ongewenste reclameboodschap bevatte. Deze spampiek is een nieuw record. Volgens CleanPort is er sinds 2001 in Nederland tijdens een weekend nog nooit zo'n hoog spampercentage gemeten. In het weekend worden minder mails verstuurd dan door de week, daardoor is het percentage spam hoger. In de zomermaanden juni en juli schommelde het spampercentage tussen de 70 en 75 procent.

Een inhoudelijke analyse van CleanPort laat zien dat in augustus 2007 het aandeel van spam in bijlagen, zoals pdf, of exelbestanden is teruggelopen.

Beeldspam en traditionele spam voeren de boventoon. De beveiligers constateren een toename van ‘e-card-spam', er wordt gesuggereerd dat er een e-card is ontvangen, maar wanneer de gebruiker op de link klikt verschijnt er een spambericht of wordt een virus geïnstalleerd op de computer van de ontvanger.

Volgens CleanPort blijft het aantal virussen steken op 0,4 procent van de totale e-mailstroom. Volgens een onderzoeker verleggen virusmakkers hun activiteiten definitief naar het internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-04T15:11:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.