Managed hosting door True

'Taalgevoel vormt veiligheidsprobleem'

Dit artikel delen:

De goede beheersing van de Engels taal vormt een extra beveiligingsrisico voor Nederlandse eindgebruikers. Malware die eigenlijk geschreven is voor Engelssprekende eindgebruikers is in Nederland erg effectief.

Nederland loopt voorop als het gaat om botnet-infecties. In vergelijking met het eerste halfjaar van 2006 is het aantal botnet epidemieën in 2007 met 225 procent toegenomen. ‘Crimeware' (spyware waarmee bijvoorbeeld creditcardgegevens worden gestolen) is in een jaar tijd verdubbeld. Die cijfers zijn hoger dan in ons omringende landen. Dat beraamde Trend Micro.

Volgens de onderzoekers is ons taalgevoel een belangrijke oorzaak van de slagkracht van Engelstalige malware. David Sancho, senior anti-virus researcher bij Trend Micro: "In Zuid-Europese landen zie je dat kwaadaardige Engelstalige mails meestal ongelezen in de prullenbak verdwijnen. De ontvangers kennen de taal niet, ‘ruiken' onraad en verwijderen de e-mails of besluiten de link naar een geïnfecteerde site of bijlage niet aan te klikken. Nederlanders beheersen het Engels goed en trappen daardoor sneller in de val."

Veiligheidscursus

Volgens Sancho is er veel te winnen aan bewustwording en kennis van veiligheidsrisico's. Volgens de Trend Micro-expert maken ict-beslissers te vaak de keuze voor traditionele beveiligingsproducten zoals virusscanners. "Spammers, virusschrijvers en malware verplaatst zich steeds meer van de mailbox naar de website. Ict-managers moeten desnoods hun personeel op cursus sturen."

Eerder dit jaar analyseerde Trend Micro dat wereldwijde virusuitbraken passé zijn. Bedreigingen van pc's en laptops zijn vooral regionaal georiënteerd en gericht op bepaalde groepen. De malware is steeds vaker versleuteld in professioneel ogende sites voor een beperkte doelgroep", aldus Sancho.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Die cijfers zijn hoger dan in ons omringende landen."

Laat de cijfers eens zien? Volgens mij is dit best wel marginaal.

"Eerder dit jaar analyseerde Trend Micro dat wereldwijde virusuitbraken passe zijn."

Nog nooit van Storm Worm gehoord, misschien?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-06T10:04:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.