Managed hosting door True

Almere vermoedt opzet bij netwerkstoring

Dit artikel delen:

De politie onderzoekt in opdracht van de gemeente Almere wat de toedracht was van de storing die het gemeentelijke computersysteem begin oktober bijna een week platlegde. Ambtenaren vermoeden dat het moedwillig menselijk handelen was.

De gemeente Almere heeft de politie gevraagd onderzoek te doen naar de computerstoring die op 2 oktober een groot deel van het gemeentelijk systeem stillegde. Eerder onderzoek door een extern bureau, direct na het uitbreken van de storing, sluit een defect aan de apparatuur uit. De consultants houden er rekening mee dat er sprake is van moedwillig menselijk handelen. De politie is volgens de gemeente ingeschakeld omdat er dus mogelijk sprake is van een strafbaar feit. Donderdag doet Almere officieel aangifte.

Op dinsdag 2 oktober werd de gemeente Almere getroffen door een storing in de hardware van het computernetwerk. Een defect aan de inhoudsopgave van het Storage Area Network (SAN) zorgde ervoor dat alle gebruikersdata, applicatiedata en de applicaties zelf niet meer toegankelijk waren. Het SAN is de opslagruimte voor alle netwerkschijven die de gemeente gebruikt. Hierdoor kwam bijvoorbeeld het betalingsverkeer van de Sociale Dienst tijdelijk stil te liggen en konden vuilniswagens die dag hun rondes niet doen.

Twee dagen na het ontstaan van de storing was er volgens de gemeente weer contact mogelijk tussen gemeente en publiek. Het duurde echter tot maandag 8 oktober voordat de storing volledig was verholpen. Er wordt nog steeds data vermist. Zo blijkt bijvoorbeeld alle inkomende en uitgaande e-mailverkeer van 2 oktober verdwenen. Ook mist de gemeente alle productie die op die dag is gedraaid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hmmm... wij leverden ooit systemen waar de paspoorten op uitgedraait werden toen dat nog op de gemeentehuizen zelf gebeurde... waren ook niet redundant. Nou ja, als je een DAT24 redundant wilt noemen, ja... dan wel ja... Lekker slim heh? Ging dat ding onderuit, kon niemand z'n paspoort krijgen.

Misschien is het wel goed als de zwakheden bewust aan het licht worden gesteld. Ok, niet op deze manier, dan maar de amateuristische inslag waarmee dingen bij de overheid zijn geregeld is gewoonweg schandalig. Er wordt zat geld uitgegeven maar niet aan de juiste dingen denk ik...

En los van dat alles..... waarom kan een vuilniswagen niet gewoon zijn vaste route rijden? NIET omdat de computer het niet doet, want dat ding wordt bestuurd door mensen die een vaste wijk rijden, elke week weer, maar omdat de processen en procedures binnen de gemeente het niet "toestaan". Nu lopen ze te bleren om een storinkje als dit... of het nou wel of niet bewust is veroorzaakt staat los van wat ik probeer te zeggen: stel je voor dat er echt eens iets gebeurt. Solar Flares en andere mogelijkheden genoeg. Dan ligt alles op zijn gat omdat er niet meer verder dan hun neus gekeken wordt tegenwoordig.

Het spijt me wel, maar het is echt zeer triest dat daarom het vuil niet opgehaald kan worden. Of misschien slaan ze het vuil ook wel in het SAN of NAS op. Dan is het een ander verhaal natuurlijk ;-P

Misschien maar goed die opzet, want ze hebben de zaakjes niet goed voorelkaar blijkbaar!

Ik ruik handel.... gezien het feit dat er juist genoeg soft- en hardware ter beschikking is om te kunnen achterhalen wie wat waar heeft gedaan in dat soort situaties. Behalve dat: camera's op het netwerk laten aansluiten is een optie. Die dien je trouwens altijd in de buurt van dataruimtes te hebben. Ik hoop dat ze er achter de veroorzaker komen, ik ben zeer benieuwd naar het vervolg hiervan...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-23T14:59:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.