Managed hosting door True

'Technologie maakt fraude makkelijker'

Dit artikel delen:

Fraudeurs zijn blij met de technologie van nu, want het is makkelijk geworden om fraude te plegen. Volgens ex-oplichter Frank W. Abagnale is het vervalsen van cheques nu veel makkelijker dan veertig jaar geleden. "Nu kun je een laptop openklappen en aan de slag."

Technologie heeft het makkelijker gemaakt om fraude te plegen. Dat zei ex-fraudeur Frank W. Abagnale tijdens de RSA Conferentie. Steven Spielberg maakte de film 'Catch me if you can' over hem. "Toen ik cheques wilde vervalsen, heb ik ervoor moeten zorgen dat ik verantwoordelijk werd voor de pers die de cheques maakte. Nu kun je een laptop openklappen en aan de slag. Binnen een kwartier heb je een cheque die er beter uitziet dan de echte."

Abagnale gaf de aanwezige journalisten meteen advies hoe een vervalsing aan te pakken en liet het makkelijk klinken. Alle informatie is van het internet te halen. "Het internet is alles wat je nodig hebt. Wat dat betreft is het makkelijker dan veertig jaar geleden." En ook het vervalsen van de handtekening is geen problem. "Die vind je op de derde pagina van een financieel rapport. Het is al een zwarte handtekening op een witte ondergrond."

Pyjama

Technologie zorgt er ook voor dat criminelen zich minder schuldig voelen over een vervalsing. "Je kunt het slachtoffer nog nooit gezien hebben en het slachtoffer hoeft jou ook nooit gezien te hebben. Je kunt de daad uitvoeren in je pyjama", aldus Abagnale.

Geen internetbank

Abagnale probeert zelf te vermijden dat iemand er met zijn identiteit en daarna geld vandoor gaat. Hij doet niet aan internetbankieren en schrijft geen cheques uit. Ook heeft hij geen pinpas, want zo zegt hij: "dat zijn plastic cheques". Hij betaalt alles met een creditkaart. "Want dan staat niet mijn geld, maar die van mijn creditkaartmaatschappij op het spel. Ik betaal aan het einde van de maand mijn kaart af, maar daarvoor geef ik het geld van de maatschappij uit. En daarom vind ik het ook veilig om van het internet te kopen. Het risico is voor mijn creditkaartmaatschappij."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.