Managed hosting door True

Internetbedrijf Simpel gedupeerd door hacker

Dit artikel delen:

Het Nederlandse internet advertentiebedrijf Simpel Internet is voor circa 19.000 dollar gedupeerd door de Amerikaanse hacker John Schiefer, zo heeft justitie in de VS vrijdag bekend gemaakt.

John Schiefer (26) infecteerde 250.000 computers en ontvreemde gegevens van duizenden gebruikers, waaronder bank- en Pay Pal-gegevens. Hoeveel slachtoffers er zijn gemaakt is niet bekend, maar in totaal heeft Schiefer meer dan 25.000 overtredingen begaan.

Schiefer heeft inmiddels schuld bekend en moet begin december voor de rechter verschijnen. Hem staat een gevangenisstraf van 60 jaar te wachten, evenals een boete van maximaal 1,75 miljoen dollar.

Schiefer was werkzaam als veiligheidsdeskundige voor 3G Communications in Los Angeles, waar hij een dubbelleven leidde. In de hackerwereld stond hij bekend als botmaster, hoewel hij ook onder andere schuilnamen opereerde. Juist die combinatie maakt het extra erg, vindt justitie-woordvoerder Marc C. Krause. "Je laat bedrijven in de waan dat hun systemen veilig zijn en misbruikt ze om bankgegevens te ontfrutselen."

Foute boel

Een aantal jaren geleden werd het Nederlandse bedrijf Simpel Internet benaderd door Schiefes voor een internationaal advertentie affiliateprogramma dat het bedrijf net had draaien. Maar men kreeg al gauw in de gaten dat er allerlei foute figuren op afkwamen en na een half jaar is het programma stopgezet.

Schiefer slaagde er niettemin in, zonder dat Simpel Internet het in de gaten had, om software van het affiliate programma te installeren op zo'n 150.000 computers en zo 19.000 dollar aan commissies te vergaren van adverteerders. Een half jaar geleden werd Simpel Internet benaderd door de FBI om een verklaring af te leggen.

Simpel Internet is niet blij met de onthullingen in de Amerikaanse pers. "We werken met heel veel Nederlandse bedrijven en draaien nog steeds affiliatieprogramma's, en ook al konden we er niks aan doen, zoiets blijft je nog lang achtervolgen."

Volgens het bedrijf is de persverklaring van het United States Attorney's Office Central District of California, waarin staat dat Simpel Internet Schiefer als beveiligingsadviseur inhuurde, pertinent onjuist. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-11T13:22:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.