Managed hosting door True

'Mozilla raffelt ontwikkeling Firefox 3.0 af'

Dit artikel delen:

Vorige week publiceerde de gerenommeerde krant The New York Times een artikel over Mozilla. In het artikel insinueerde de krant dat Mozilla de ontwikkeling van Firefox 3.0 afraffelt om de browser op tijd uit te kunnen brengen.

Firefox had in september een marktaandeel van 14,85 procent. Recentelijk ging de browser over de 400 miljoen downloads heen. Mozilla is bijna klaar met de ontwikkeling van versie 3.0 van de populaire browser. De Bèta 1 wordt op dit moment uitvoerig getest.

Volgens de New York Times (NYT) is Mozilla van plan om maar 20 procent van de aanwezige bugs te repareren voordat het bedrijf Firefox 3.0 officieel uitbrengt. De krant baseert zich op een uitgelekte interne memo van een vergadering over de status van de browser. In de memo staat te lezen: "We hebben op dit moment 700 bugs gemarkeerd als 'blokkers'. Dat is te veel. We vragen (eisen) aan eigenaren van componenten om blokkers als prioriteit te stellen. Je wilt dat maar 10 procent blokkers zijn, of wat je gedaan kan krijgen in vier weken."

Een bug die zo gevaarlijk is dat het de lancering van een applicatie kan uitstellen, wordt in de Mozilla-gemeenschap een 'blokker' genoemd.

Repareren

In de memo staat verder te lezen: "We doen grofweg hetzelfde voor Bèta 3, wat betekent dat ongeveer 80 procent van de (ongeveer) 700 bugs die nu gemarkeerd zijn als blokkers niet zullen worden gerepareerd voor Firefox 3. De hoop is dat door de belangrijkste blokkers verschillende keren te repareren, we op een punt komen waar we de rest kunnen negeren zonder ons slecht te voelen over de kwaliteit van de eindversie. En als we ons slecht voelen, kunnen we er nog een extra Bèta of twee aan toevoegen."

Op zijn zachts gezegd was Mozilla niet blij met het artikel in de NYT. Op het blog van Mozilla-ontwikkelaar Asa Dotzler staat: "Wat de NYT schrijft is gewoon onzin. We hebben al meer dan 11.000 bugs en functies gerepareerd in Firefox 3 en nu discussiëren we over welke van de overige 700 problemen we willen oplossen in Firefox 3."

Dotzler spreekt niet tegen dat maar 20 procent van de overgebleven 700 belangrijke bugs wordt gerepareerd voordat Firefox 3 uitkomt. Dotzler zegt ook niets over hoeveel van de minder belangrijke bugs (niet-blokkers) worden gerepareerd.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessant vind ik dit. Ik lees aardig wat ict-vakliteratuur in diverse vormen. De New York Times komt weinig voor als publicist, voor zo ver mijn ervaring strekt. Nu echter is iets, vermeend of anderszins, negatiefs over een open source product van naam te zeggen. En, he, de NYT heeft een ict-artikel!?

Jammer, en voorspelbaar. Geen corporate imagemaker beschikbaar om het minder gunstige bericht te onderdrukken of anderszins uit de media te doen verdwijnen. Misschien een mooie gelegenheid voor de journalist, Gregg Keizer, om zich bij de community aan te sluiten als publicist voor Mozilla. Hoe meer zielen in de gemeenschap, hoe lichter het werk. (Ik heb mijn spreekwoorden en gezegden destijds ook afgeraffeld.)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-19T12:36:00.000Z Redactie Computable/PCM
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.