Managed hosting door True

'Plannen voor disaster recovery zijn rampzalig'

Dit artikel delen:

De scenario's die ict-managers hebben klaarliggen om calamiteiten het hoofd te bieden, maken veel kans uit te draaien op een fiasco. Reden is de gebrekkige manier waarop die plannen worden getest.

Het onvoldoende testen van de procedures voor dataherstel na storingen of calamiteiten zorgt waarschijnlijk voor enorme chaos als de nood echt aan de man is. Dat zegt Symantec, leverancier van beveiligingssoftware, op basis van wereldwijd onderzoek onder ict-managers.

Scenario's voor het herstellen van data, opslag en netwerken zouden moeten klaarliggen in geval van natuurrampen, computerstoringen, virusaanvallen of terrorisme.

Noodsituatie

Toch blijken de meeste procedures niet eens fatsoenlijk te worden getest. 88 procent van de respondenten heeft voor tenminste één potentieel gevaar onderzocht hoe groot de kans op een noodsituatie is en wat de effecten ervan zijn. Slechts 4 op 10 ict-managers deed dat voor alle mogelijke gevaren. Symantec verwondert zich niet dat 48 procent aangaf dat de test mislukte, ofwel door falende technologie, ofwel door menselijke fouten.

De gevolgen van een uitval van ict-systemen kunnen zwaar zijn, zo beseffen ook de respondenten. Ze noemen onder meer schade aan de reputatie van het bedrijf, afname van de klantenloyaliteit en een verzwakte concurrentiepositie. Ongeveer de helft van de ict-managers blijkt de disaster-recovery-plannen al eens te hebben moeten gebruiken.

Failliet

"Het omgaan met eventuele noodsituaties zou wel eens het verschil kunnen betekenen tussen blijven bestaan en failliet gaan", becommentarieert Carla Arend van analistenkantoor IDC. "Maar uit dit onderzoek blijkt dat wereldwijd veel bedrijven dit probleem nog niet serieus genoeg nemen."

Voor het onderzoek vroeg de securityspecialist 1088 ict-managers, waaronder 105 in de Benelux, naar hun plannen voor disaster recovery. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.