Kerstcadeaus vormen beveiligingsrisico

Dit artikel delen:

Bijna de helft van de ict-managers verwacht dat kerstgeschenken zoals MP3-spelers, digitale camera's, pda's en andere randapparatuur voor problemen zorgen op de werkvloer. Doordat werknemers ongeautoriseerde externe apparaten aansluiten op het netwerk kan een beveiligingsrisico ontstaan.

MP'3 spelers, digitale camera's, pda's en andere randapparatuur die onder de kerstboom vandaan komen, vormen een groot potentieel beveiligingsrisico voor bedrijfsnetwerken. Bijna de helft van de ict-managers  (46 procent) verwacht dat de randapparatuur een bedreiging vormt voor het netwerk en voorziet problemen doordat werknemers niet geautoriseerde externe apparaten aansluiten op het bedrijfsnetwerk. Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger SafeBoot onder ict-managers. 

Uit het onderzoek van de beveiliger van mobiele apparaten blijkt dat 56 procent van de ict-managers niet-geautoriseerde externe apparatuur verbiedt. Ruim de helft van de respondenten stelt vervolgens vast dat die regels niet worden nageleefd. Tom de Jongh van SafeBoot: "In januari zullen er wereldwijd weer een groot aantal bezorgde ict-managers rondlopen die allemaal hopen dat de toestroom van nieuwe mobiele apparaten niet zal zorgen voor een crash van het bedrijfsnetwerk." Volgens De Jongh heeft regelgeving weinig nut wanneer deze niet wordt nageleefd en werknemers de gevaren van hun gedrag niet inzien. Hij vindt dat de ict-afdeling zelf concrete maatregelen moet nemen om misbruik van usb-poorten onmogelijk te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

wij van wc-eend adviseren van wc-eend

Vergeten, dat geldt alleen voor systemen die MS-windows als operating system hebben. Bij MAC OSX, LINUX, Free BSD etc. is het risico verwaarloosbaar.
Overigens moet men zich afvragen of een "waarschuwing" van een beveiligingsfirma als "waarschuwing" of als aanjager van de omzet dient.
Hopelijk zijn de ICT-managers slim genoeg om die afweging te maken.

"niet geautoriseerde externe apparaten"
Misschien moeten we de usb-muis ook maar gaan verbieden, ik heb er al een ontdekt met een 1GB flash-geheugen er in, stel je voor dat je daar je presentatiedocumenten in opslaat, en die meeneemt naar de klant ..., wat we gewoonlijk al dagelijks doen, pfff.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-02T10:40:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.