Onderzoekers willen gedrag hacker voorspellen

Dit artikel delen:
hacker beveiliging security

Wetenschappers ontwikkelen een techniek waarmee het gedrag van hackers voorspeld kan worden. De methode moet voor een betere beveiliging van computernetwerken zorgen.

De onderzoekers gebruiken wiskundige modellen en algoritmes om uit te rekenen wat een hacker waarschijnlijk gaat doen als hij heeft ingebroken in een computernetwerk. De gegevens worden realtime verzameld bij een inbraak. "Op die manier willen we de hacker een stap voorblijven", aldus onderzoeker Shanchieh Jay Yang van het Rochester Institute of Technology (RIT).

Hoewel specialisten denken dat het systeem weinig zinvol is door de vele veranderingen binnen een netwerkomgeving, is een grote groep onderzoekers bezig met het project. Onderzoekers van het RIT werken onder andere samen met de Universiteit van Buffalo, de Universiteit van Pennsylvania en de Amerikaanse luchtmacht.

Niet zaligmakend

Yang van het RIT weet dat het systeem niet zaligmakend is. "De ene hacker is geïnteresseerd in het platleggen van het netwerk, terwijl een ander probeert gegevens te verzamelen", weet Yang. "Daarom kan het systeem niet alle problemen ondervangen en is het bedoeld als onderdeel van de netwerkbescherming binnen een bedrijf."

De technieken die uit het onderzoek naar voren komen, zullen zowel voor civiele als militaire doeleinden worden ingezet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-14T11:37:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.