Managed hosting door True

Mobiele gebruiker kent risico's maar grijpt niet in

Dit artikel delen:

Gebruikers van smartphones kennen de beveiligingsrisico's die kleven aan het gebruik van mobiele apparatuur, maar grijpen niet in. 86 procent van hen heeft geen beveiligingssoftware geïnstalleerd.

Veel gebruikers van mobiele apparaten, zoals smartphones, kennen de beveiligingsrisico's die kleven aan mobiele apparaten, maar grijpen niet in. Dat blijkt uit een internetenquête van beveiliger F-Secure, over de beveiligingsrisico's van mobiele apparaten onder ongeveer tweeduizend respondenten uit verschillende Europese landen.

De meeste ondervraagden zijn zich ervan bewust dat verbindingen een groot beveiligingsrisico vormen: slechts 21 procent beschouwt Bluetooth als veilig. 15 procent is van mening dat WiFi-verbindingen veilig zijn. Van de respondenten die hun smartphone gebruiken om toegang tot het internet te maken (28 procent) geeft een ruime meerderheid (86 procent) aan geen mobiele beveiliging te hebben ingesteld.

Verantwoordelijkheid

Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat het aan de gebruiker zelf is om zijn of haar toestel tegen malware te beschermen. Eenderde legt de verantwoordelijk voor de beveiliging van mobiele apparaten bij de aanbieder neer.

Mikko Hyppönen, Chief Research Officer bij de leverancier van beveiligingssoftware: "Mobiele gevaren zijn op dit moment nog niet heel erg groot, maar het is een kwestie van tijd voordat internetcriminelen het groeiende smartphonegebruik zullen misbruiken. Tot nu toe zijn er ongeveer 400 smartphonevirussen in omloop."

Toename

"Nu smartphones hard op weg zijn de pc als internetplatform te overtreffen, zullen deze virusaantallen de komende tijd zeer sterk toenemen. De lage penetratiegraad van geïnstalleerde beveiligingssoftware en de sterke toename van het aantal toestellen, maken smartphones een zeer interessant doel voor hackers."

Volgens F-Secure zijn de meeste mobiele virussen afkomstig uit Zuidoost Azië, Rusland en Zuid-Amerika. De spyware geeft derden toegang tot berichten, telefoonnummers en er is spyware die telefoongesprekken opneemt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-05T11:23:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.