ICT-managers weten niets van illegale downloads

Dit artikel delen:

Een op de drie ict-managers heeft geen flauw idee wat medewerkers op werk downloaden, en hoe vaak. Ook de technische en financiële gevolgen ervan zijn vaak onbekend. Dat blijkt uit recent onderzoek in Vlaanderen.

Eenderde van de ict-managers weet niet wat zijn medewerkers downloaden en een even groot aandeel kent er de gevolgen niet van. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Vlaamse Karel De Grote Hogeschool. In België is een campagne gelanceerd die bedrijven wijst op de risico's van downloaden op de werkvloer.

Het privé internetgebruik op de werkvloer neemt toe. 35 procent van de werknemers surft op het werk regelmatig naar nieuws en sportwebsites. Het aantal werknemers dat online eindejaarsinkopen doet, steeg in 2007 van 25 naar 33 procent. Bovendien zijn er veel mensen die software voor internetbankieren of muziek en films downloaden op het werk, meestal zonder medeweten van hun werkgever.

Uit het onderzoek, dat werd gehouden onder meer dan 300 Belgische ondernemingen, blijkt dat 79 procent van de werknemers toegeeft te downloaden met de bedrijfscomputer. In de meeste gevallen gaat het om software en werkgerelateerde dossiers, maak vaak ook om muziek of videofragmenten.

ICT-managers

Opvallend is dat 32 procent van de bevraagde ict-managers niet weet wat zijn medewerkers downloaden. Sterker nog, 33 procent van de managers en 57 procent van de werknemers kent niet eens de gevolgen van het downloaden, en die zijn vaak niet gering.

Volgens de onderzoekers werkt downloaden de verspreiding van virussen in het bedrijfsnetwerk sterk in de hand. Verder beperkt het downloaden van software, updates en audiovisueel materiaal in belangrijke mate de schijfruimte, en is het een belangrijke oorzaak van de belasting van de servers.

Technische en financiële gevolgen

De combinatie van deze problemen eindigt vaak in ernstige computerproblemen, die op hun beurt leiden tot technische werkloosheid en de daarbij horende financiële gevolgen voor de onderneming. Werknemers die niet mogen downloaden, hebben minder computerproblemen op het werk.

"Het meest frappante onderzoeksresultaat is zonder meer de lage awareness bij bedrijven", zegt pr-verantwoordelijke Elke Jeurissen. "Slechts een op de vier bevraagde bedrijven heeft duidelijke regels opgesteld in verband met downloaden. En in de meeste gevallen worden die regels niet eens gecommuniceerd of gecontroleerd. Er is nog veel onwetendheid over de link tussen downloaden op de werkvloer en computerpannes. Maar nu is de link tussen downloaden en security toch duidelijk gelegd."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kijk dat is weer een lastig probleem voor de manager zelf. Hij doet zijn werk dus niet goed. Alles staat in de log files, dus waarom weet die man dat niet?
Begrijpt de manager helemaal niets?

Tjee...die managers hebben kennelijk geen kaas gegeten van allerlei technische foefjes waarmee je w e l kunt monitoren wat er gebeurt.
Grootste plek waar dit toepasbaar is is natuurlijk op scholen. Jongelui willen alles wat los en vast zit downloaden...Bij ons dus niet. Filters houden Internet streng in de gaten,locale proggies houden het starten van allerlei "zooi" tegen + dat er gelijk een mail naar ICT gaat voor het lik op stuk beleid ^^
tis allemaal niet zo ingewikkeld, gewoon een goede systeembeheerder in dienst nemen of een goed bedrijf.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-18T10:10:00.000Z Redactie Computable/Data News