Managed hosting door True

Europa heeft de meeste zombie-PC's

Dit artikel delen:

Duitsland en Italië voeren de lijst aan van landen met de meeste zombie-pc's. 43 procent van alle ingelijfde pc's staat in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van internetbeveiliger G Data.

43  procent van alle zombiecomputers staat in Europa, zegt G Data. De internetbeveiliger deed onderzoek naar cybercrime. Zombiecomputers worden op afstand bestuurd door cybercriminelen en ingezet voor schadelijke doeleinden zoals het verzenden van spam. De eigenaar van de computer weet vaak niet dat zijn computer onderdeel is van een netwerk van geïnfecteerde computers: een botnet.

Duitsland en Italië staan bovenaan de wereldranglijst als het aankomt op de hoeveelheid zombiecomputers: maar liefst 20 procent van alle pc's in botnets zijn in deze landen te vinden. Er worden wereldwijd gemiddeld zo'n 350.000 zombies per dag ingezet voor schadelijke doeleinden. Tijdens piekuren stijgt dat aantal naar 700.000, zo becijferde de internetbeveiliger.

Firewalls en antivirus

Ralf Benzmüller, hoofd van de Security Labs van G Data: "Botnetbeheerders hebben Europa al lange tijd op de radar vanwege de snelle dsl-verbindingen, goede pc-apparatuur en het hoge aandeel onbeschermde Windows-systemen. Het gebruik van firewalls en anti-virussoftware is helaas nog geen gemeengoed bij alle computergebruikers. Hierdoor blijft het aantal potentiële zombiecomputers hoog en is het makkelijk de botnets groot te houden."

Schadelijke code wordt bij voorkeur geplaatst op namaak- of gehackte websites. Door die sites te openen raken computers geïnfecteerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Duitsland en Italie staan bovenaan... Wat doen die dan dan op hun PC? Beetje pr0n surfen de hele dag? :-)

@P-ter: Misschien is het wat dommer volk (qua computergebruik dan) of zijn ze zich minder bewust van de gevaren...

Beveiliging van de internet service providers in die landen is anders geregeld dan in Nederland.

Verbaast me niks. Als ik zie hoe mensen in mijn omgeving omspringen met hun persoonlijke gegevens, dan maak ik me niet al te veel illusies over de toestand hier.

Overigens gebruik ik toevallig zelf G Data als beveiligingssoftware en ik kan dat aan iedereen aanraden.

Ik ken dat, hier in Oostenrijk heb ik net een webshop bij een provider weggehaald waar zonder firewall of antivirus de webshop op een Windows-server draaide. Ik werd erbij geroepen toen die gecrashed was en vond 117 trojaner/virussen/spyware. De 'beheerder' surfte doodleuk met Opera op het web vanuit die webserver, die had vroeger PC's verkocht en pretendeerde nu ISP te zijn, een treurige aangelegenheid.

@Jan: Je moet eens kijken naar de kant-en-klare gehoste webshops van Strato, kost je een paar tientjes per maand en je hebt geen omkijken naar de techniek. Werkt erg goed kan ik je verzekeren.

@Kees, dommer volk? :-D

Schaar jezelf daar even onder met zo'n uitspraak.

@Jan: Ik bedoelde dommer qua computergebruik. Dat lijkt me de enige voor de hand liggende conclusie als je ziet dat in die twee landen zoveel zombiecomputers zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-24T10:27:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.