Douanier VS steelt laptops en smartphones

Een bagagecontroleur van de Amerikaanse beveiligingsdienst TSA voor luchtvaartverkeer is opgepakt voor het achterover drukken van elektronica van passagiers. De man liep tegen de lamp toen hij de gestolen spullen, waaronder laptops en smartphones, te koop aanbood op eBay.

De Amerikaanse rechter heeft een forse borgsom van honderdduizend dollar opgelegd aan een 48-jarige man die ervan wordt verdacht elektronische apparaten van vliegtuigpassagiers te hebben gestolen. De man is bagagecontroleur bij de Transport Security Authority, die als onderdeel van het ministerie voor Binnenlandse Beveiliging (Homeland Security) baggage in het luchtvaartverkeer controleert.

HD-camera

De TSA-medewerker van de internationale luchthaven Newark Liberty staat nu op non-actief. Zijn werkgever werkt echter aan zijn ontslag. Daarnaast hangt de man een gevangenisstraf van maximaal tien jaar boven het hoofd. Volgens de beschuldiging heeft hij meer dan honderd stuks elektronica ontvreemd uit de tassen en koffers van passagiers. De totale waarde van de buit ligt op ruim tweehonderdduizend dollar.

Het begon klein met consumententelefoons, maar is opgelopen via gps-apparaten en juwelen naar zeer dure items. 'Topstukken' waren een camera van nieuwszender CNN en een HD-camera van bijna vijftigduizend dollar die een medewerker van tv-station HBO bij zich had. CNN vond de gestolen items op eBay en meldde dit bij de politie. Die vond bij een inval in het huis van de verdachte zesenzestig digitale camera's, eenendertig laptops, twintig mobiele telefoons, twaalf gps-apparaten, zes videocamera's en nog veel meer.

Controlerechten

De Amerikaanse overheid heeft na de aanslagen van elf september diverse maatregelen doorgevoerd om vliegtuigkapingen te voorkomen. Daaronder bevinden zich ook omstreden rechten voor de TSA voor het vergaren van informatie over passagiers en vergaande controle op de bagage van passagiers.

Zo mogen elektronische apparaten in beslag worden genomen, ook als er geen verdenking is dat daar iets gevaarlijks aan is zoals verdachte bestanddelen. Dit geldt ook voor de data op die apparatuur, zoals bedrijfsdocumenten op een laptop van de zaak. Het zelf op slot doen van bagage, inclusief het gebruik van wachtwoorden of data-encryptie, is niet zomaar toegestaan en kan bij controle leiden tot inbeslagname voor onbepaalde tijd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En zo zie je maar weer: een of andere hotemetoot met grootheidswaanzinsbeelden verzint iets idioots onder het mom van veiligheid en er wordt meteen misbruik van gemaakt... gezellig hoor.. En kom maar eens om een schadevergoeding als je boel gestolen is, ik vermoed dat je van een koude kermis thuis gaat komen. Maar als je de diefstal niet toestaat (lees: geen TSA slot) ben je je koffer of tas EN je apparatuur kwijt...

Wat intresseert Amerika dat nu?
Zij kunnen doen wat ze willen en leggen ons hun regels op...geweldig toch?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-22T10:06:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.