TU Eindhoven stalt codeermachines uit

Dit artikel delen:

Bij de Technische Universiteit Eindhoven is deze week een expositie te zien over geheimschriften en historische codeermachines. Naast de Enigma zijn er exemplaren te zien van onder andere de Fialka, een Russische codeermachine uit de Koude Oorlog, en de Spendix 40, een crypto-apparaat dat Philips voor de Nederlandse overheid ontwikkelde. De tentoonstelling is georganiseerd door het Scryption, het museum voor schriftelijke communicatie uit Tilburg.

De expositie is opgezet in het kader van een themadag van de TU Eindhoven die ditmaal gewijd is aan de (on)veiligheid van digitale gegevens. Aanmelding voor deze ‘Super TU/esday' kan niet meer, want de dag is volgeboekt, maar de tijdelijke expositie over crypto-apparatuur is de hele week vrij toegankelijk voor publiek. Er zijn historische stukken te zien, zoals de legendarische Enigma, het apparaat waarmee de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog geheime boodschappen verzonden, en codeermateriaal van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV, de Nederlandse ‘geheime dienst'). Ook zijn er allerlei bijzondere, historische geheimschriften te zien.

Naast de Enigma zijn er andere codeermachines te bezichtigen, waaronder een exemplaar van de Russische Fialka uit de jaren 1960 (door twee Nederlandse verzamelaars gevonden op een vlooienmarkt in Rusland), en de Spendix 40, het door Philips ontwikkelde codeerapparaat dat tot voor kort nog in gebruik was bij de AIVD en het ministerie van Defensie. Veel informatie over het apparaat is er niet, want ontwikkelaars en gebruikers houden hierover halsstarrig hun mond, ook al is er geen geheimhoudingsplicht meer, aldus het Scryption.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ga maar eens op zoek naar Philips USFA / Philips Crypto dat later ook naast de Scryption het Digitaal Beveiligd Toestel (DBT) heeft gebouwd voor het ZODIAC systeem van de Landmacht dat tot voor kort werd gebruikt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-09T12:54:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.