Hacker faalt in opblazen MacBook-accu

Dit artikel delen:

Het is beveiligingsonderzoeker Charlie Miller niet gelukt een accu van een MacBook op afstand op te blazen. Hij beweerde in juli 2011 dat hij tijdens de hackersconferentie BlackHat zou demonsteren hoe hij, door middel van het installeren van firmware, de batterijtemperatuur zo kon laten oplopen dat de adapter ontplofte. Miller laat er zelf weinig over los.

Charlie Miller, die prijzen heeft gewonnen met het hacken van Macs en iPhones, beweert nu dat de media, die berichtten dat hij Apple MacBook-batterijen kon laten exploderen, fout zaten. 'Ik kan wel zorgen dat accu's niet meer werken en ik kan de batterij herprogrammeren hoe ik dat wil. Maar opblazen zal me niet lukken.'

Tijdens de BlackHat-conferentie liet Miller zien hoe hij de batterij van een laptop uitzette, maar het ontploffen ervan bleef uit. 'Ik wilde het thuis niet testen omdat ik niet wilde dat mijn huis zou beschadigen, maar er blijken veel beschermingsmechanismen in het apparaat te zitten die exploderen voorkomen.'

Batterij uitzetten

Volgens de hacker maakt Apple gebruik van een Texas Instruments-chip op de batterij van de MacBook, waardoor de gebruiker weet hoeveel energie er nog in zit en hoe heet deze is. Om in te breken in deze chip, is een wachtwoord nodig. Miller: 'De wachtwoorden hiervoor zijn standaard bij Apple hetzelfde voor elke MacBook Pro en Air. Ik kon ze in een mum van tijd vinden op het internet.' Hierdoor kon Miller de batterij uitzetten.

Miller is tevreden over wat hij heeft ontdekt, omdat hij volgens eigen zeggen heeft aangetoond dat Apple iets niet goed doet in de beveiliging van zijn adapters. De hacker vindt dat Apple de wachtwoorden moet veranderen. 'Ik wil niet wakker worden en ontdekken dat iemand met mijn laptopbatterij heeft gesjoemeld.' Batterijen die gemaakt worden door derden, zogeheten aftermarket batteries, gebruiken niet ditzelfde wachtwoord en zijn daarom niet te hacken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een onzin. Er zit een warmte sensor in de batterij die heeft geen Password. Schakelt gewoon de lading uit als ie warm wordt.

Hoezo onzin? We leven niet meer in de 20ste eeuw. Texas Instruments heeft wel degelijk een Battery Management systeem waar gebruik gemaakt wordt van Battery Authentication. Zie hun website voor meer informatie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-09T13:53:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.