Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘Lek Ruby on Rails snel dicht door open source’

18 januari 2013 - 10:523 minuten leestijdActueelCloud & Infrastructuur
Sander Hulsman
Sander Hulsman
Chief Digital Content

Dat het recent gevonden lek in webapplicatieframework Ruby on Rails zo snel gedicht kon worden komt vooral doordat het om open source software gaat. Het dichten van een lek bij proprietary software zou een stuk langzamer zijn gegaan. Dit menen de Computable-experts Maurice Verheesen en Marc Vloemans. Zij roemen de snelheid waarmee het Ruby on Rails-lek gedicht werd, maar zij raden organisaties wel aan verder onder de motorkap te kijken of er van de software gebruik wordt gemaakt.

Bugs in software libraries die misbruikt worden door een exploit zijn theoretisch gezien gevaarlijk voor iedereen die de library gebruikt. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om free/libre open source software of om proprietary software. Dat geldt voor alle software libraries.

Stuxnet op Windows-platform

‘Het is goed om te zien dat de bug in Ruby on Rails zo gruwelijk snel opgelost is’, zegt Maurice Verheesen, coördinator Nederland fellowship bij Free Software Foundation Europe. ‘Bij proprietary software zijn gebruikers volkomen afhankelijk van een leverancier. Deze moet dan vriendelijk verzocht worden de bug te fixen. In de praktijk zie je dat dit vaak erg lang duurt. Kijk bijvoorbeeld naar één van de bugs die Stuxnet misbruikt op het Windows-platform. Die was een halfjaar voordat Stuxnet bekend werd al gemeld bij Microsoft. Vervolgens werd vrijwel niets met de melding gedaan.’

Verheesen vermoedt dat de bug in Ruby on Rails door de community meteen is opgelost of dat Logius zelf een patch heeft geschreven. ‘Dat laatste was bij proprietary software niet mogelijk, dan wel bijzonder lastig geweest. Als DigiD/Logius deze patch aan de Ruby-community geeft, en de Ruby-community accepteert deze patch, dan kunnen alle programma’s die gebruikmaken van Ruby direct beschermd worden. Dus veel liever kijk ik niet naar wat allemaal Ruby on Rails gebruikt, maar het is veel belangrijker om te kijken of de patch al in de Ruby-community bekend is.’

Kwaliteit en veiligheid

Expert Marc Vloemans, directeur van B3Partners, vraagt zich af of het lek een inschattingsfout betrof ten aanzien van de toepasbaarheid van het webapplicatieframework Ruby on Rails of dat het de specifiek DigiD betrof. ‘In elk geval lijkt mij dit een typisch geval waarin de Ruby on Rails-community kan aantonen dat bij open source software inderdaad sneller veiligheidslekken kunnen worden gedicht. Er ligt immers de claim bij open source dat de kwaliteit en daarmee de veiligheid sneller kan worden gecontroleerd en verbeterd, door openbaarheid van de code.’

Volgens hem is het niet voor niets dat vele veiligheidsgevoelige organisaties zoals Defensie, overheden en banken, gebruikmaken van deze wijdverbreide software. ‘Het lijkt me daarom raadzaam voor deze organisaties om snel ‘onder de motorkap’ te duiken om te kijken of zij van Ruby on Rails gebruikmaken.’

Meer over

DigiDExploitsOpensourcePatchesRuby (on Rails)

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    OpinieOverheid

    Onverklaarbare platformkeuzes bij de overheid?

    Computable.nl
    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    ‘Ruby on Rails blijft zonder update risicovol’

    Computable.nl
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Behandelen van parameters is complex

    Hacker
    ActueelCloud & Infrastructuur

    ‘Lek in Ruby on Rails heeft beperkte impact’

    OpinieCloud & Infrastructuur

    Ontwikkelen veilige software is complex

    Computable.nl
    OpinieCloud & Infrastructuur

    Na Ruby on Rails volgt weer een ander systeem

    7 reacties op “‘Lek Ruby on Rails snel dicht door open source’”

    1. MikeN schreef:
      18 januari 2013 om 21:24

      “Verheesen vermoedt dat de bug in Ruby on Rails door de community meteen is opgelost of dat Logius zelf een patch heeft geschreven”

      Beetje een open deur. Verheesen had zelf ook even de gang van zaken op kunnen zoeken (zou wel mogen voor een ‘expert’), dan was duidelijk geworden dat de problemen op dinsdagavond al bekend waren, maar er pas op woensdag iemand wakker werd bij Logius.

      Inmiddels is het RoR verhaal ook wel een beetje uitgekauwd. Er zijn nu 15 artikelen over het lek verschenen, denken we niet dat inmiddels iedereen z’n zegje wel gedaan heeft? Het was een serieus lek, maar het is niet alsof dit soort lekken niet vaker voorkomen.

      Login om te reageren
    2. PaVaKe schreef:
      19 januari 2013 om 18:42

      Gelukkig had ik mijn riem strak zitten vandaag, anders was mijn broek echt afgezakt van dit artikel.

      Eerst stellen ze:
      Het dichten van een lek bij proprietary software zou een stuk langzamer zijn gegaan. Dit MENEN de Computable-experts Maurice Verheesen en Marc Vloemans. Zij roemen de snelheid waarmee het Ruby on Rails-lek gedicht werd

      Vervolgens lees ik “Verheesen VERMOEDT dat de bug in Ruby on Rails door de community meteen is opgelost of dat Logius zelf een patch heeft geschreven.”

      en bij het vervolg door de andere expert die o.a. zegt: “VRAAGT ZIT AF”; “LIJKT”

      Op basis van zoveel vaagheden vindt ik het een zeer zwak artikel, waarin vooral gepoogd wordt de open source community te roemen.

      Laat me dan even een wedervraag stellen aan deze experts: als de open source community zo groot en zo goed is, hoe kan het dan dat geen van allen deze vulnerability in de code ontdekt heeft?

      Login om te reageren
    3. ICT-er schreef:
      20 januari 2013 om 16:32

      De titel kon de lading wel eens dekken. Over Ruby on Rails kan ik niet oordelen, ben geen gebruiker. Ik heb ook geen idee hoe groot de community van Ruby on Rails is en hoeveel toppers er tussen zitten.
      Wel heb ik de laatste decennia gezien dat de kans op het snel dichten van lekken groot is bij actieve OSS communities. Bij hen gaat het vaak een stuk sneller dan bij veel grote CS bedrijven. Die zijn meer gericht op het oplossen van problemen via de volgende grote release en op periodieke patchrondes. Daardoor duurt het oplossen bij de klant langer dan nodig. Kleine CS bedrijven doen het overigen meestal veel beter omdat ze gemakkelijker te vervangen zijn. Een arrogante houding kan ze snel de kop kosten

      Login om te reageren
    4. PaVaKe schreef:
      20 januari 2013 om 21:02

      @ICT-er : jouw laatste zin is datgeen wat het verschil maakt.
      De kracht van de open source community is dat het gedreven vakmensen zijn, met liefde voor het vak die graag een goed product neer willen zetten. In het bedrijfsleven zijn die mensen er ook, maar moet er geld verdiend worden.

      Wordt in open source software een issue gevonden, kan zo’n ontwikkelaar zich er meteen met hart en ziel op storten
      In het bedrijfsleven moeten er eerst allerlei mensen een beslissing nemen of ze het betreffende probleem op willen lossen, en of het dan niet meer kost wat het oplevert enz enz enz.

      Door deze houding van het bedrijfsleven wordt het vakmanschap van veel goede ict-ers gefrustreerd helaas.

      Login om te reageren
    5. Ruud Mulder schreef:
      21 januari 2013 om 07:10

      Goede toevoeging PaVaKe.

      Dat is enerzijds de kracht. Echter wordt er door veel van deze vakmensen niet full-time er aan gewerkt. Vaak is het een uit de hand gelopen hobby.

      Het grote nadeel en voordeel van open source blijft hoe je het went of keert dat (bijna) iedereen de sourcecodes kan opvragen en aan mee kan ontwikkelen. En soms wil je juist niet dat bepaalde mensen je sourcecodes hebben.

      Login om te reageren
    6. Pascal schreef:
      21 januari 2013 om 10:01

      Ruud, je laatste opmerking kun je tweeledig uitleggen

      Soms wil je uit veiligheids overwegingen niet dat de ‘vijand’ over de broncode beschikt (alsof dat voor een echte cracker wat uitmaakt)

      Echt soms wil je ook niet dat de concurent ziet wat voor ongeloofelijke bagger met nog heel veel onontgonnen issues je bedrijf produceert.

      OpenSource of ClosedSource is primarily een zakenlijk model.
      Ik lees in dit soort discussies nooit over het aanpassen van software aan je eigen wensen.
      Bij ClosedSource spul kan dat niet omdat je geen broncode hebt.
      Bij OpenSource spul gebeurd het niet omdat we eigenlijk allemaal gewoon ‘domme’ gebruikers zijn.

      Bij een ClosedSource omgeving is er een management decision die bepaald of een feature moet worden toegevoegd, aangepast, verwijderd.
      Bij een OpenSource Community heb je te maken met lieden die zich moeten profileren.
      Dan heb je vervolgens nog een combinatie van beiden wat dan weer leidt tot allerlij afsplitsingen (hoeveel welliswaar minder bekende varianten van MySQL en OpenOffice zijn er inmiddels ?)

      Login om te reageren
    7. Maurice Verheesen schreef:
      12 februari 2013 om 15:42

      @PaVaKe “als de open source community zo groot en zo goed is, hoe kan het dan dat geen van allen deze vulnerability in de code ontdekt heeft?”

      Dat is toch wel gebeurd? En de bug is allang gefixed. Het is net als wat @MikeN zegt. Dit is de normale gang van zaken. Er worden *elke dag* honderdduizenden bugs gefixed in open source software. Continue. Alleen lees je daar bijna nooit wat van. Dat is heel wat anders dan wat je gewend bent bij proprietary leveranciers. Daar gaat vaak iemand pas wat doen als het in de krant staat.

      @MikeN: “Verheesen had zelf ook even de gang van zaken op kunnen zoeken” Nee dat kon helaas niet. Ik was op die dag bij het https://www.ictu.nl/actueel/nieuws/nieuwsitem/artikel/begin-januari-symposium-in-groningen-over-open-ioverheid/ in Groningen. Natuurlijk werd het nieuws wel op de voet gevolgd, maar ook ik moet het hebben van officiële berichtgeving…

      @Ruud Mulder “Vaak is het een uit de hand gelopen hobby.” Kunnen svp van deze onzin nu eens afstappen? Google, Facebook, Spotify, Twitter geen enkele van deze start-ups zijn mogelijk zonder open source software. Zelfs Apple gebruikt het in hun producten. En ja praktisch alle techneuten van die organisaties zijn open source software contributeurs. En dat zijn echt geen hobbyisten! Voorbeeld: http://en.wikipedia.org/wiki/Guido_van_Rossum

      @Pascal “Soms wil je uit veiligheids overwegingen niet dat de ‘vijand’ over de broncode beschikt”
      Lees dit even http://www.schneier.com/crypto-gram-0205.html#1
      en daarna dit http://tue.academia.edu/MauriceVerheesen je kan me ook altijd emailen als je vragen hebt.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs