CeBit 2013

G Data: Android-malware wordt een epidemie

Dit artikel delen:
Virus

Eigenaars van smartphones en tablets met het Android-besturingssysteem worden steeds vaker aangevallen door malwareschrijvers. Dat blijkt uit het G Data Malware Report, dat de securityleverancier op CeBIT 2013 in hal 12, stand C41 toelichtte. Analyse van de tweede helft van 2012 toont dat de aantallen van malwareprogramma’s voor het besturingssysteem zijn vervijfvoudigd sinds de eerste helft van 2012.

Aan het einde van het semester hadden de G Data-securityspecialisten uit Duitsland bijna honderdveertigduizend kwaadaardige bestanden ontdekt. Terwijl de malware voor Android ‘booming business’ is geworden, neemt de groei aan nieuwe malware voor de pc af. Cybercriminelen passen minder massale aanvallen toe en leggen zich toe op complexe, intelligente malware. In totaal werden er meer dan 2,6 miljoen nieuwe schadelijke codes voor Windows-systemen ontdekt in 2012.

Hoogintelligente, complexe malware

‘In de laatste paar maanden is Android-malware een groeimarkt geworden voor cybercrime: wij ontdekken aan de lopende band nieuwe kwaadaardige apps’, zegt Ralf Benzmüller, hoofd van het G Data SecurityLab. ‘Maar de malwareschrijvers richten zich niet meer uitsluitend op kwaadaardige apps, zij proberen steeds vaker geïnfecteerde apparaten in botnets te integreren. Hierdoor veranderen smartphones in spammachines. Daar tegenover staat dat de toename van malware voor de pc voor de tweede keer op rij is afgenomen. Criminelen richten zich meer en meer op de ontwikkeling van hoogintelligente, complexe malware, die veel gevaarlijker is en meer schade aanricht dan simpele, massale malware.’

Android

De populariteit van Android blijkt wel uit het gegeven dat er in de tweede helft van 2012 gemiddeld elke twee minuten een nieuw stuk malware voor Android werd ontdekt. In zes maanden tijd werden bijna honderdveertigduizend kwaadaardige bestanden gevonden, ongeveer vijf maal zoveel als in de zes maanden daarvoor.

Het populairste medium voor cybercriminelen bij Android zijn Trojaanse paarden en andere tactieken die hun waarde in de pc-wereld al hebben aangetoond. Zo werden er vaak gemanipuleerde kopieën van bekende apps met legitieme functionaliteiten ingezet, zoals bijvoorbeeld weer-apps.

Windows

Gedurende de tweede helft van het jaar, heeft het G Data SecurityLab een totaal van 1.258.479 nieuwe malwareprogramma’s ontdekt. Dat is 123.000 minder dan in de zes maanden daarvoor. G Data denkt dat cybercriminelen hun aandacht besteden aan het creëren van complexe, intelligente malware in plaats van aan de massaal geproduceerde malware die we kennen uit het verleden.

In 2012 ontdekte G Data in totaal 2.640.446 nieuwe malwareprogramma’s. Trojaanse paarden vormen de belangrijkste malwarecategorie. Van alle gevonden malware, richtte 99,8 procent zich op Windows-systemen.

Voorspellingen komende zes maanden

*             Android-malware wint verder aan populariteit. Malwareschrijvers zullen voorlopig blijven focussen op Trojaanse paarden en adware voor dit mobiele platform.
*             Toename van malware voor pc’s neemt verder af. Kwaliteit zal voor malwareschrijvers steeds belangrijker worden dan kwantiteit.
*             NFC zal worden aangevallen. Steeds meer smartphones zijn uitgerust met NFC-chips voor mobiele betalingen. Cybercriminelen zullen zich op deze technologie gaan storten om gegevens en geld te kunnen stelen.
*             Cross-platform aanvallen als nieuwe cybercrime-trend. G Data’s SecurityLab verwacht meer cross-platform aanvalmethodes en malware.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Dat blijkt uit het G Data Malware Report, dat de securityleverancier op CeBIT 2013 in hal 12, stand C41 toelichtte."

Laat me raden, Symantec..
Hoog "wij van WC-eend..." gehalte.

Het inspelen op de angsten van hun klanten is een vaak gebruikte marketing techniek door security bedrijven. En ook in dit geval wordt het aanwakkeren van die angsten niet geschroomd.
Dit neemt niet weg dat het wel degelijk een ontwikkeling is waar je rekening mee moet houden. Voor allen die het BYOD denken omarmen is het aan te raden om preventieve maatregelen te nemen zonder door te schieten in paranoia en rekening te houden dat die maatregelen nooit waterdicht zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-06T16:10:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.