Managed hosting door True

Manager kent mobiele datalocaties onvoldoende

Dit artikel delen:
Authenticatie

Slechts 32 procent van de Nederlandse it-managers hanteert afdoende strenge regels en beleid om tot een volledig, nauwkeurig overzicht te komen van de informatie op mobiele apparaten. Dit blijkt uit onderzoek onder Europese it-managers in kleine en middelgrote bedrijven, uitgevoerd door TNS Infratest, in opdracht van beveiligingsleverancier Kaspersky Lab. 46 procent verklaart geen volledig beeld te hebben van datalocaties, maar wel een redelijk overzicht te hebben van de situatie. 14 procent geeft toe geen idee te hebben, terwijl 7 procent het antwoord schuldig bleef.

Nu steeds meer werknemers privétoestellen gebruiken voor zakelijke doeleinden, zorgt dit voor nieuwe problemen voor de it-afdeling. Waar de it-manager normaliter een overzicht heeft van de binnen het bedrijf bewaarde gegevens en hierdoor de schade gemakkelijk kan inschatten, toont het onderzoek aan dat de meeste bedrijven slechts een basiskennis hebben van de bedrijfsgegevens die medewerkers op hun eigen mobiele apparatuur opslaan.

Gegevensbeschermingsbeleid

In het algemeen lijkt het er op dat bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en Spanje het meest uitvoerige gegevensbeschermingsbeleid hanteren. 57 procent van de respondenten in het Verenigd Koninkrijk en 54 procent van de Spaanse respondenten zegt een compleet beeld te hebben van de locatie van hun gegevens. Spanje heeft ook het laagste aantal it-managers dat toegeeft totaal geen idee te hebben omtrent de gegevens (5 procent). Scandinavische managers zijn daarentegen of heel eerlijk, of vertrouwen hun werknemers onvoorwaardelijk. In Zweden (26 procent), Denemarken (22 procent) en België (20 procent) geeft een buitengewoon hoog aantal it-managers toe een onduidelijk beeld te hebben van de gegevens op mobiele apparaten.

‘Bij verlies of diefstal van een apparaat is het uiterst belangrijk om te weten wat er op heeft gestaan, om zo de nodige maatregelen te kunnen treffen’, zegt Martijn van Lom, algemeen directeur Benelux en Nordics bij Kaspersky Lab. ‘Als je de bedrijfsinformatie en de locatie daarvan om wat voor reden ook niet kunt traceren, moet deze op zijn minst versleuteld zijn zodat eventueel geïnteresseerden er geen toegang tot hebben.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-18T08:38:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.