Unisys: 2014 wordt het jaar van encryptie

Dit artikel delen:

Het komende jaar zullen steeds meer organisaties hun bedrijfsinformatie versleutelen. De opkomst van encryptie volgt op de onthullingen over bedrijfsspionage in 2013. Ook de aandacht voor biometrische beveiliging groeit en bedrijven zullen steeds vaker de omgeving van mobiele apps isoleren. Dat voorspellen beveiligingsexperts van Unisys in een vooruitblik op de beveiligingstrends van de komende twaalf maanden.

Ze merken op dat de onthullingen over de Amerikaanse regering, die gegevens uit de interne netwerken van grote internet serviceproviders opvraagt, ervoor zorgt dat veel bedrijven hun encryptie inzetten voor de versleuteling van interne bedrijfsinformatie. 'Die trend zal alleen maar toenemen in 2014 en resulteren in een toename van encryptie-tools.'

Dave Frymier, chief information security bij Unisys: 'Ongeacht de mening over Edward Snowden, de overheidscontractant die Amerikaanse overheidsgeheimen lekte, kunnen we niet ontkennen dat zijn onthullingen het bewustzijn over wereldwijde cyberveiligheid hebben verhoogd. Vroeger verwerkten veel ondernemingen niet-versleutelde gegevens over hun interne netwerken en vonden ze dat veilig. Nu beginnen ze ook interne encryptie te gebruiken. Wij verwachten dat 2014 het jaar van de encryptie wordt.'

Frymier ziet ook de beveiliging van mobiele applicaties toenemen. Hij voorspelt dat software sandbox-modellen, waarbij ondernemingen mobiele apps implementeren in een omgeving die totaal geïsoleerd is van andere toepassingen, in trek zullen blijven. 'Door gebruik te maken van dit model, kunnen organisaties corporate mobiele apps stopzetten, opstarten, installeren en verwijderen zonder gevolgen voor andere onderdelen van het mobiele apparaat.'

BYOD en biometrie

Steve Vinsik, vice-president globale beveiligingsoplossingen wijst ook op de trends op het gebied van bring your own device (byod). Hij voorziet een stijging van de beveiligingsscenario's doordat werknemers hun eigen mobiele apparaten en hun eigen beveiligingsmaatregelen toepassen voor professioneel gebruik. Dat gebeurt vaak zonder de toestemming of het medeweten van de ict-afdeling van het bedrijf. Vinsik: 'Het brengt een heleboel issues met zich mee over hoe ondernemingen omgaan met mensen die in de beveiliging van hun eigen apparaat voorzien en hoe dit samengaat met het vermogen van de onderneming om die devices te beheren en te controleren.'

De experts voorspellen verder dat consumenten de nauwkeurigheid en het gebruik van vingerafdruklezers, zoals op de nieuwe Apple iPhone aanwezig is, snel zullen accepteren. 'Dat leidt tot een bredere acceptatie van biometrische identificatiemiddelen in het algemeen. Dit kan een snelle groei aankondigen van biometriegebruik -  zoals vingerafdrukken, irisscans en gezichtsherkenning -  op  consumenten devices, om zo deze apparaten en hun gegevens te beschermen. Maar het kan eveneens een methode zijn voor identiteitsbevestiging van gebruikers die online transacties uitvoeren.'


' Minder wachtwoorden'

Volgens de experts zal het aanvaarden van biometrische gegevens de traditionele gebruiker-ID/wachtwoord combinatie terugdringen, die nu nog het meest wordt gebruikt om online identiteiten te controleren. 'Bovendien, zal de mogelijkheid om specifieke devices alsmede hun geografische ligging automatisch te lokaliseren, beveiligingsmanagers inzicht geven in het 'kader' waarbinnen die gebruiker toegang wenst te verkrijgen tot het netwerk. Contextuele verificatieoplossingen kunnen beheerders bijvoorbeeld waarschuwen wanneer iemand van buiten een vooraf bepaald geografisch gebied, probeert toegang te krijgen tot hun netwerken.' 

Het bedrijf stelt dat men op dezelfde manier, attribuut-gebaseerde toegangscontroles kan uitvoeren van toegangsaanvragen die vallen buiten het normale gebruikerspatroon. Zoals pogingen om op ongewone uren, niet-gebruikelijke informatie te verkrijgen. Door deze inzichten te combineren met andere identiteitsbeheermethodes zoals biometrie, kunnen security experts het aardig moeilijk maken voor degenen die zonder toestemming toegang proberen te verkrijgen tot bepaalde netwerken en toepassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Encryptie is ook niet heilig. Want welke algoritmes zijn al dan niet kunstmatig verzwakt door de belanghebbenden?

Het jaar van de encryptie zal het zeker niet worden. GSM technologie was ooit in zijn oorsprong versleuteld. Om boefjes af te luisteren werd dit door het Jusititie doorbroken, dus de-encrypten om te kunnen afluisteren. Dit zal bij nieuwe technieken niet anders zijn.
Encryptie is niet meer de techniek die je wilt gebruiken, je moet op zoek naar andere technieken om informatie te beveiligen. Dit kan door met dedicated apps te werken, die als sandbox functioneren en in hoge mate context aware zijn en alleen die informatie delen die van toepassing is. Opslaan van informatie is allang niet meer zo'n issue, dat kan best centraal, maar met context aware apps ook op andere gecontroleerde manieren.
Biometrie gebruiken voor authenticatie bestaat natuurlijk al langer. Bij Apple hebben ze dan ook een apart deel op een chip ingericht die is afgesloten om het nog enigszins vellig te maken. Een biometrie afdruk wordt vertaald naar data, dan kan een klein bestandje zijn en dat moet je ergens opslaan....de plaats waar je dat doet is cruciaal, ik verwacht dan ook dat 2014 ook niet het jaar van de biometrie gaat worden.

Ik heb niet echt het gevoel dat dit zal gebeuren.

Byod
Ik heb al veel eerder geroepen als er al iets zou zijn dat vraagt om problemen, ondanks de commerciële visie en uitingen vaak, dan is het het hele byod verhaal wel. Het is niet de gebruiker die bepaald maar corporate policy. Hoe hard je het ook hijgerig hyped of graag aan de man/vrouw brengt.

Snowden
Snowden heeft inderdaad de boel eens flink wakker geschud. Velen waren al een beetje ingekakt securitywise met het idee, de boel doet het, we kunnen er bij dus.... Hij heeft de goegemeente in ieder geval wakker geschud dat het idee dat je data over WWW veilig zou zijn voor een groo deel een illusie is. Het is echt niet alleen de NSA maar je ziet het in Frankrijk, het VK en Australië dezelfde stappen lopen en daar is en word minder ruchtbaarheid aangegeven.

Hetgeen Snowden ons laat zien is eenvoudig.... het is er dus hou er rekening mee.

Encryption
Encryption heeft zo voor en nadelen. Voordelen zijn dat je zaken aardig kan versleutelen en het wat moeilijker maken voor degenen die iets met jouw data willen, nadeel is, ook dat heb ik al een paar maal gezien, is dat men data niet gedecrypt kreeg, met alle gevolgen van dien.

overigens gebeurd dit laatste in ca. 15% van de gevallen door verschillende oorzaak. Biometrie staat technisch feitelijk nog een beetje in de kinderschoenen.

Wat topic betreft denk ik dat je het voorlopig nog zal moeten zoeken in een combinatie van mogelijkheden. Helaas is niet werkelijk waterdicht. Zo eenvoudig is dat.

Encryptie is inderdaad niet het enige middel. Maar wel noodzakelijk om in ieder geval de gelegenheid om snel betrouwbare informatie in te zien te voorkomen. Beveiligen moet nu eenmaal op verschillende niveaus en plaatsen gebeuren. Wat dat betreft is biometrie een welkome aanvulling. Het vraagt discipline om dit vol te houden en is vergelijkbaar met het beveiligen van je huis.

In de strijd tussen algoritmen wint meestal degene met de meeste rekenkracht, van Enigma tot DigID leert de geschiedenis dat versleutelen en versluieren een wedloop is. Niet veel anders trouwens als in de echte wereld waar je tegenwoordig niet alleen je deur op slot moet doen maar ook je ramen dicht. Natuurlijk is het goed om informatie te versleutelen maar dat is niet de enige maatregel want hoe vaak wordt een versleuteld bericht ontvangen maar door een onoplettende gebruiker weer onversleuteld door gestuurd?

Oud artikel, weet ik. Encryptie wordt vaak gebruikt als toverwoord en dat je daar alles mee kan beveiligen. Het zal niet de eerste keer zijn dat de code wordt gekraakt. Volgens mij is nog steeds de beste beveiliging weglaten wat niet strikt noodzakelijk is. Om dan een conclusie te trekken op z'n Johan Cruijf's: "Wat er niet is, kan ook niet gestolen worden" ;-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-23T10:39:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.