Managed hosting door True

Nederland weer derde op malware-lijst

Dit artikel delen:
Hack

Nederland blijft in de landenlijst van grootste malware-verspreiders op de derde plaats staan. 13,7 procent van de wereldwijde malware die in het tweede kwartaal van 2014 is verspreid, komt van een server uit Nederland. Dat is een stijging van 3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, stelt beveiligingsleverancier Kaspersky na onderzoek.

Duitsland is met een aandeel van 22,4 procent gestegen van de vierde naar de eerste plaats. Het aandeel malware uit Duitsland groeide met 12 procent. De VS daalde van de eerste naar de tweede plaats. Door een afname van 6 procent kwam het aandeel uit op 21,4 procent.

De beveiligers identificeerden nieuwe mobiele Trojans voor Android en iOS die deel uitmaken van de zogenaamde ‘legale’ spyware-tool RCS, dat bekend is onder de naam ‘Galileo’.

De in 2013 ontdekte militaire spionagecampagne Miniduke kwam in het tweede kwartaal van 2014 opnieuw tot leven in de vorm van Cosmicduke. Die cybercrimetool richt zich onder andere op overheden, de energiesector, defensie en diplomatieke instanties in diverse landen, waaronder Nederland en België.

Aanval op Apple

Kaspersky: 'Android is niet meer het enige doelwit voor ontwikkelaars van mobiele malware. Met een aanval op Apple ID, waarbij het toestel volledig geblokkeerd wordt, zijn ook iOS-gebruikers slachtoffer geworden van cybercriminaliteit.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jammer dat maar een deel van het bericht van Kaspersky hier doorgegeven wordt. De grap is dat landen zoals Nederland, Duitsland en de VS zelf het minste last van malware hebben. Nederland staat op de zesde plek van veilige internetlanden. Wij hebben de serverparken, de vroegere dictaturen hebben de criminele bendes en goedkope programmeurs die deze servers misbruiken en de arme landen hebben de bevolking die met een beperkte kennis vooral illegale Microsoft-software gebruikt.

Waar een klein land groot in kan zijn, vraag is echter waardoor we zo'n prominente plaats in blijven nemen. Is het misschien de laksheid van zowel de overheid als de gebruikers of hebben we gewoon een fantastisch vestigingsklimaat?

Een zin als '...een server uit Nederland...' zou impliceren dat deze in dat geval dus ook onder het Nederlandse recht valt. Las ergens wat dat minister onze grenzen wil bewaken met camera's terwijl ik de indruk krijg dat er dus meer winst te behalen is door dit soort criminaliteit aan te pakken.

Tja, dat krijg je als je een van de beste verbindingen naar de buitenwereld hebt. Het opsporen is blijkbaar nog lastig. Door die goede verbinding en waarschijnlijk ook relatief vele servers in Nederland betalen we daar een beetje de prijs voor.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-04T16:54:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.