‘Medewerker is grootste dreiging binnen BYOD’

Dit artikel delen:
Onderzoek security

Het is niet best gesteld met mobile security, zowel qua techniek als beleidsmatig. Uit internationaal onderzoek onder bijna achthonderd it-professionals door Check Point Software blijkt namelijk dat 95 procent van de respondenten moeite heeft met het goed beveiligen van bring your own device (byod) en behoefte heeft aan robuuste beveiligingsoplossingen voor apparaten die aan het bedrijfsnetwerk worden gekoppeld. Nog eens 87 procent van de ondervraagden gelooft dat de grootste bedreiging bij het gebruik van mobiele apparaten onvoorzichtige medewerkers zijn.

In zijn derde ‘Mobile Security Report’ gaat Check Point Software in op het transport van gevoelige bedrijfsinformatie buiten beheerde omgevingen. Het rapport belicht potentiële, mobiele beveiligingsbedreigingen dankzij een gebrek aan kennis, kunde en training bij personeel. Bijna twee derde van de respondenten geeft aan dat onvoorzichtigheid van medewerkers aan de basis staat van recente lekken van klantgegevens.

Bedrijfsgegevens op privéapparaat

Ondanks dat medewerkers de zwakste schakel zijn, ziet 91 procent van de it-professionals de afgelopen twee jaar een toename in het gebruik van persoonlijke mobiele apparaten die contact maken met het netwerk. In het onderzoek van dit jaar (2014) beheerde 56 procent van de respondenten zakelijke gegevens op apparaten die het eigendom zijn van medewerkers. In 2013 lag dat percentage nog op 37 procent.

2015 wordt een risicovol jaar volgens de ondervraagde mensen. Zeker 82 procent geeft aan dat het aantal beveiligingsincidenten in 2015 zal toenemen. Bijna alle respondenten (98 procent) geven toe dat ze zich zorgen maken over de impact die mobiele beveiligingsincidenten hebben, waarbij de kans op het verlies of diefstal van data de grootste zorg is.

Android risicovol besturingssysteem

In 2014 was er een toename in de kosten die gerelateerd zijn aan mobiele beveiligingsincidenten. 42 procent gaf aan dat mobiele beveiligingsincidenten hun organisatie dit jaar meer dan 250.000 dollar heeft gekost. De mening dat het Android-platform het grootste risico vormt is toegenomen van 49 procent in 2013 naar 64 procent dit jaar. Android werd hierbij afgezet tegen Apple iOS, Windows Mobile en BlackBerry.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Beste Sander,
Je zou het ook kunnen omdraaien: Als je in staat bent om de medewerker bewust te maken van het onderwerp veiligheid dan zet je mogelijk de grootste stappen. Daarom ben ik wel benieuwd of je wat tips kunt geven hoe je ervoor zorgt dat de medewerker bewust is van zijn rol om vertrouwelijke data op een goede manier te beschermen.

Wat is je definitie van "het goed beveiligen"? Beveiliging kent een keten en de gebruiker blijft altijd onbeheersbare schakel in de keten.
De uitdagingen in het kader van EMM, Enterprise Mobility Management (BYOD is er een onderwerp van)kun je goed met nieuwe technologieën oplossen. Aan alles hangt een prijskaartje! Dus wees mentaal voorbereid op de getallen die je van je leverancier in hun offerte krijgt.

Het opstellen van een beleid in een EMM-aanpak is zeer belangrijk. Daar hebben de meeste ict afdelingen moeite mee. Want dit deel vereist bepaalde kennis en ervaring met dit soort trajecten. De afspraken en regels in het beleid kunnen het prijskaartje van de oplossing bepalen!


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-13T10:57:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.