Cybercrimineel vermomt zich als CEO

Dit artikel delen:

Nederlandse bedrijven kampen met een nieuwe vorm van oplichting. Cybercriminelen doen zich steeds vaker voor als ceo. Daarbij vraagt de hoogste baas in een mail of telefoongesprek om een geldbedrag over te maken. Europol meldt dat Frankrijk koploper is in het aantal Europese gevallen. Maar ook in Nederland zijn bedrijven slachtoffer geworden.

Volgens Peter Depuydt van Europol, het samenwerkingsverband van politiediensten in de Europese Unie, gaan criminelen geraffineerd te werk. Aan de NOS vertelt hij: 'Ze doen vaak uitgebreid onderzoek. Weten precies wie ze moeten hebben en wanneer.' Handtekeningen van de ceo worden nagemaakt. Ook doordat die krabbel soms te vinden is op standaardbrieven van het bedrijf op internet. Depuydt: 'Er zijn gevallen bekend waarbij criminelen gebruikmaken van stemvervormers zodat het lijkt dat je de baas aan de telefoon hebt.'

Er zijn ook Nederlandse gevallen ontdekt. André Vermeulen van de Fraudehelpdesk meldt aan de NOS: 'We hebben pas in mei 2015 ontdekt dat het ook hier speelt. Toen heeft KPMG ons laten weten dat er bij hen een poging is gedaan om 900.000 euro weg te sluizen. Dat schijnt overigens niet gelukt te zijn.' KPMG reageert dat de poging tot fraude direct is herkend. Het bedrijf heeft er melding van gemaakt.

Vermeulen noemt ook een poging bij Friesland Campina en een dochteronderneming van een Zweeds bedrijf dat in Nederland is gevestigd. Volgens de opsporingsdiensten houden bedrijven die slachtoffer worden van fraude die incidenten liever onder de pet omdat ze vrezen voor imagoschade. De opsporingsdiensten roepen bedrijven op om aanvallen toch te melden om de omvang zo beter in kaart te krijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Apart.. de procesgang bij die bedrijven is zwak.. en dat zal inderdaad wel vaak waar zijn. in Frankrijk luistert men waarschijnlijk wat directer naar een opdracht van de baas, ik zou verachten dat er in NL toch nog om een bevestiging wordt gevraagd.

En dan wil je aangifte doen: Heeft u het geld overgemaakt?
Nee. Natuurlijk niet.
Oh, dan kunnen wij niets voor u doen.

Poging tot fraude is niet strafbaar denk ik.

Dus een groot Walhalla voor oplichters.

De meeste CEO's in Nederland kunnen gewoon zelf bij het geld van de zaak.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-07T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.