USoft en VoiceTrust fuseren tot BioTrust

Nieuw bedrijf combineert biometrie met zakelijke apps

Dit artikel delen:
Biometrie

USoft, ontwikkelaar van business process management (bpm)-software, en VoiceTrust, leverancier van stem- en gezichtidentificatieoplossingen, gaan op in BioTrust. Dit nieuwe bedrijf, met een hoofdkantoor in Naarden, levert zakelijke applicaties met geavanceerde biometrische technologie. De fusie wordt ondersteund door Ramphastos Investments, het investeringsvehikel van ondernemer-investeerder Marcel Boekhoorn, die eigenaar is van VoiceTrust.

Naast Ramphastos Investments zijn de andere BioTrust-aandeelhouders onder meer Patrick Dekker en Roel Spans. Zij waren reeds aandeelhouders van USoft en zullen leiding geven aan het fusiebedrijf.

Er werken ruim honderd man bij BioTrust. Naast het hoofdkantoor in Naarden zijn er nog een internationaal kantoor in München, verkoopkantoren in Dubai, Canada en de Verenigde Staten en een nearshore-ontwikkellocatie in Servië. De r&d wordt deels gedaan in Nederland en Duitsland en deels in Servië.

Krachtenbundeling

BioTrust combineert de kennis van biometrische experts van VoiceTrust met de kunde van USoft op het gebied van zakelijke applicaties. Beide partijen kennen elkaar al van hun samenwerking waarbij de stemidentificatiesoftware van VoiceTrust is toegevoegd aan het bpm-ontwikkelplatform van USoft. Daarmee kunnen bijvoorbeeld applicaties worden ontwikkeld waarmee goedkeuringsprocessen binnen bedrijven op een veilige, spraakgebaseerde manier worden afgehandeld.

Nu is besloten om de handen ineen te slaan en beide bedrijven te fuseren. De technologie voor biometrische authenticatie van VoiceTrust wordt daarbij gecombineerd met de ontwikkelkracht en het backofficeplatform van USoft. 'Zakelijke applicaties met geavanceerde biometrische technologie hebben een grote toekomst', legt chief executive officer (ceo) Patrick Dekker uit. 'Door de bundeling van onze krachten tot BioTrust zijn we klaar voor de markt die volgens analisten in 2024 een omvang heeft van 67 miljard dollar.'

Je eigen toegangscode

Volgens Dekker biedt BioTrust multimodale biometrische authenticatietechnologieën, die een combinatie van persoonlijke informatie en fysieke eigenschappen gebruiken om gebruikers te herkennen en te verifiëren. Dergelijke fysieke eigenschappen zijn bijvoorbeeld stempatronen en gezichtsvormen. Met deze geavanceerde veiligheidstechnieken richt BioTrust zich allereerst op de vier kernmarkten: de reisbranche, de zorg, de financiële sector en de overheid. Daarnaast worden ook diverse andere sectoren bediend. Het bedrijf werkt samen met internationale onderzoekpartners, waaronder het Canadese CRIM (Computer Research Institute of Montreal).

'Wij geloven in een veilige en gebruiksvriendelijke wereld zonder wachtwoorden', benadrukt Dekker. 'De vraag naar sterkte authenticatiemogelijkheden in plaats van of als aanvulling op de combinatie gebruikers/wachtwoord groeit. Biometrische oplossingen, zoals stem-, vingerafdruk- en irisherkenning worden steeds meer geaccepteerd. Je bent als het ware je eigen toegangscode.' De ceo van BioTrust wijst op toepassingen als e-boarding in de luchtvaart of elektronisch stemmen; die kunnen in zijn ogen worden geregeld middels biometrie.

DigiD en eID

In de bankwereld rukt stemherkenning bijvoorbeeld al op, zoals bij ING. Die stemherkenning voor de app heeft BioTrust niet geregeld, maar wel die bij andere banken, zoals bij een grote Amerikaanse bank. Ook heeft het bedrijf al de zogeheten Proof of Life-toepassing waarbij pensioenen met behulp van biometrie worden gevalideerd.

BioTrust richt zijn pijlen ook op het Rijk, waar het bedrijf mee wil doen aan de aanbesteding voor de opvolger van DigiD, de huidige authenticatietool van de overheid. Voor dit zogeheten eiD wordt naar verwachting biometrie ingezet, een kolfje naar de hand van BioTrust.

Buy & build-strategie

'Wij hebben naast de financiële sector ook al klanten in de zorg, de overheid, de logistiek en de media', zegt commercieel directeur Roel Spans. 'Met zo'n 1,5 miljoen gebruikers behoort BioTrust tot de grotere spelers in de wereldwijde markt voor biometrie.' Die positie wil het bedrijf middels een 'buy & build'-strategie de komende tijd gaan uitbouwen: naast investeringen in r&d, onder meer gericht op samenwerking met leveranciers op het gebied van erp, crm en bpm, wil BioTrust overnames plegen om sneller te groeien, met name in het buitenland.

Spans wijst op de innovatieve kracht van BioTrust. De afgelopen jaren is al zo'n tachtig miljoen euro geïnvesteerd in de r&d en ip van VoiceTrust. Het bedrijf is eigenaar van 85 industriepatenten voor tekstafhankelijke en tekstonafhankelijke biometrische stemsoftware, waaronder een sms-authenticatietool. 'USoft is al vanaf 1986 actief als ontwikkelplatform voor het ondersteunen van bedrijfsprocessen en data-intensieve transacties. Samen kunnen we veel bewerkstelligen in de markt.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-10T10:38:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.