Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Kadaster heeft SAP-beveiliging niet op orde

13 februari 2017 - 09:074 minuten leestijdActueelCloud & InfrastructuurDeloitteKadasterKPMG
Christel Dieleman
Christel Dieleman

Vastgoedregister Kadaster kampt met ernstige ict-veiligheidsrisico’s. ‘Discontinuïteit’ en ‘ongeautoriseerde toegang’ zijn de twee grootste oorzaken hiervan. Een groot probleem vormen de te ruime SAP-authorisaties. De situatie is zo ernstig dat de kans bestaat dat het Kadaster uit de lucht gaat of dat hackers toegang hebben tot informatie als onroerendgoedbezit, hypothecaire onderpanden en beslagen. Dit blijkt naar aanleiding van interne veiligheidsrapporten van het Kadaster, waarover het FD heeft geschreven.

‘Het risico bestaat dat Kadasterdiensten onveilig zijn voor klanten of dat informatie toegankelijk of muteerbaar is voor personen die hier geen toegang toe mogen hebben,’ meldt de directie van het de landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens in de interne stukken waar de krant de hand op heeft gelegd. 

SAP-authorisaties

Wat het FD niet meldt, maar wat uit de stukken blijkt dat een belangrijke oorzaak van de veiligheidsproblemen de te ruime SAP-authorisaties bij de overheidsinstelling zijn. Zo zijn er veel beheeraccounts, ongebruikte accounts en hebben werknemers teveel rechten. In 2014 is hier een speciale ‘Taskforce SAP’ voor opgericht.

Een aantal verbeteringen die deze groep moest doorvoeren, zijn nog steeds niet opgepakt. Het gaat hierbij onder andere om de implementatie van de zogenaamde blacklist, die te maken heeft met kritische transacties. Ook moeten nieuwe autorisaties voor it-beheer worden ingericht en developer keys en debug in productie vermeden worden. Dit laatste houdt in dat rechtstreekse updates op productie voorkomen moeten worden. Ten slotte moet er logging en periodieke review van SAP-toegangsrechten plaats gaan vinden.

Dat de beveiliging van oudere SAP-systemen kwetsbaar is, is een vraagstuk dat al een tijd bekend is in de it-industrie. Er zijn zelfs bedrijven, zoals ERP Security, Onapsis en ERPscan die hun brood verdienen met het analyseren en oplossen ervan. 

ICT-veiligheid al langer in geding

In het meest recente interne veiligheidsrapport van 24 november 2016 wijzen directie en het managementteam van het Kadaster erop dat de gebrekkige ict-veiligheid ‘substantiële’ en ‘hoge risico’s’ oplevert. Die zijn zo groot dat ze ‘buiten de risicoacceptatie’ vallen. Zo stelt het rapport: ‘Als gevolg van onvoldoende sturing is er (…) mogelijk (tijdelijk) geen beschikbaarheid van digitale dienstverlening en onjuistheid en onvolledigheid van data.’ Het Kadaster worstelt bovendien al jaren met de veiligheid van zijn ict,  zo blijkt uit de tweede rapportage uit het vierde kwartaal van 2015. ‘Dit heeft gevolgen voor zeer veel andere diensten die via MijnKadaster ontsloten worden,’ waarschuwt het meest recente rapport.  

Volgens het FD stelt de woordvoerder van het Kadaster dat de krant twee ‘zeer kritische’ stukken van de directieraad van de overheidsdienst in bezit heeft. Het oplossen van de gerapporteerde veiligheidsissues heeft bij het register ‘zeer hoge prioriteit’. Eind van het eerste kwartaal 2017 moet driekwart van de zwaarste problemen zijn teruggebracht naar beheersbare proporties.

Vijf datalekken in 2016

Vorig jaar had het Kadaster ‘11.000 aanvallen per maand’ te verduren van onder meer hackers. ‘Geen enkele daarvan resulteerde in inbreuken of aantasting van onze systemen’, aldus de woordvoerder tegen de krant. Het Kadaster registreerde in 2016 ‘achttien gevallen van een mogelijk datalek’. Daarbij bleek het in vijf gevallen om een daadwerkelijk lek te gaan. ‘Twee hiervan, beide uit januari 2016, waren zodanig van aard en omvang dat ze bij de Autoriteit Persoonsgegevens zijn aangemeld, maar betroffen geen ict-datalek.’ Om wat voor lek het dan wel ging, wordt niet duidelijk. Wel hebben de lekken volgens het Kadaster geen schade aangericht.

Belastingdienst

De tekortschietende ict-veiligheid van Het Kadaster volgt kort op de onthullingen van het onderzoeksjournalistieke tv-programma Zembla waaruit blijkt dat de Broedkamer, de latere data- en analyticsafdeling van de Belastingdienst, in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende was beveiligd. Tegenover het FD stelt de woordvoerder dat een vergelijking van de problemen van het Kadaster met het fiasco bij de Belastingdienst ‘niet op zijn plaats’ is. Als reden hiervoor geeft het vastgoedregister dat het Kadaster openbare gegevens registreert. De fiscus werkt volgens de organisatie met meer privacygevoelige gegevens, wat de situatie bij de Belastingdienst erger zou maken.

Belangrijkste ict-veiligheidsproblemen Kadaster

Uit de twee interne rapporten met betrekking tot de ict-veiligheid van het Kadaster komen de volgende zaken naar voren:

  • De toegangscontrole voor belangrijke systemen is ‘zeer beperkt’.
  • ‘Er is nog te vaak onduidelijk wat wel en niet kan/mag en wie verantwoordelijk is’.
  • Onbevoegden hebben toegang tot kerntaken en kunnen sleutelfuncties van de ict aanroepen.
  • De technische infrastructuur is kwetsbaar. De kans is ‘substantieel’ dat de netwerkbeveiliging niet voldoet.
  • Het Kadaster tast in het duister over de consequenties die de overgang naar het nieuwe digitale archiveringssysteem heeft voor ‘authenticiteit en integriteit van het archief’.
  • Het Kadaster kan niet aantonen dat het voldoet aan de internationale norm voor informatiebeveiliging.
  • De beveiliging is niet toegerust voor medewerkers die via mobiel of de cloud werken.
  • Op DDOS-aanvallen had het Kadaster tot minimaal eind 2015 geen antwoord.

Meer over

CybercrimeHacking

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Belastingdienst
    ActueelData & AI

    Zembla: Broedkamer fiscus zo lek als mandje

    Open data
    ActueelData & AI

    Kadastrale kaart Kadaster is open data

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    Kadaster trekt nieuwe IT-partners aan

    Open data
    ActueelInnovatie & Transformatie

    Gebrekkige controle oorzaak van lek Kadaster

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Nieuwe Basisregistratie Kadaster stokt na start

    ActueelData & AI

    Kadaster test ai, blockchain volgt later

    2 reacties op “Kadaster heeft SAP-beveiliging niet op orde”

    1. Boele Ter Wisch schreef:
      13 februari 2017 om 15:30

      Je ziet bij organisaties zoals het Kadaster, Belastingdienst – toch wel benoemen -, juridische macht (deze drie waren de afgelopen week in het nieuws) en andere publieke organisaties vaak dat naar aanleiding van een rapport snel wordt gegrepen naar een IT beveiligingspil, het aanschaffen en implementeren van tooling en klaar is Kees.
      Want inderdaad, SAP heeft talloze mogelijkheden om autorisaties goed te regelen. En zo zijn er andere prima producten op de markt verkrijgbaar. Echter, waar het om gaat (zoals de politici dat noemen in een tussenzin) is dat de IAM wordt geborgd in de organisatie. Natuurlijk gebruik makend met de juiste middelen/tooling. En niet de applicatie centraal stellen waarvan het meeste gebruik wordt gemaakt, maar de informatiestromen die door de gehele organisatie gaan, van en naar alle applicaties en gebruikers.
      Uiteindelijk zal elke grotere organisatie het IAM integraal willen organiseren, rekening houdend met onderstaande vier aspecten:
      1. het request & approval proces te organiseren,
      2. het overzicht houden op het organisatie/rollen model,
      3. een sluitend provisioning proces op bovenstaande twee punten,
      4. om vervolgens in staat te zijn overzicht te houden op de data governance
      Het Kadaster zal mijn inziens dus eerst het IAM proces moeten adapteren om daarna met een totaaloplossing voor IAM aan de slag te gaan.
      Uiteindelijk zijn acht van de negen punten direct herleidbaar naar manco’s in het bovenstaande, er is nog veel te doen.

      Boele Ter Wisch
      Intragen

      Login om te reageren
    2. KJ schreef:
      13 februari 2017 om 20:20

      @Boele Ter Wisch
      De meeste SAP Basis consultants horen te weten dat het authorisatiemechanisme van SAP op tientallen verschillende manieren compleet te omzeilen is via kwetsbaarheden in de infrastructuur (operating system, database, SAP applicatielaag en stukjes netwerk). Dus ook de infrastructuur meenemen in het plaatje.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs